BIST 10.086
DOLAR 35,33
EURO 36,72
ALTIN 2.992,73
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

DEÜde rektörlük tartışmaları

DEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gidener, Prof. Dr. Füzün'ün atanmasına ilişkin mahkemeye başvurdu.

Abone ol Dokuz Eylül Üniversitesinde (DEÜ) rektör adayı belirleme seçiminde en yüksek oyu almasına karşın atanmayan DEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Gidener, Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün atanmasına ilişkin işlemin iptali için Nöbetçi İdare Mahkemesine başvurduğunu bildirdi.

Sedef Gidener, yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün rektör seçilmeden önce üniversitede ''kısmi statüde'' görev yaptığını, bu durumdaki öğretim üyelerinin Yüksek Öğretim Kanununun 36. maddesine göre rektörlüğe atanamayacağını öne sürdü.

İddialarıyla ilgili DEÜ Rektörlüğünden yapılan açıklamada, ''Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün, rektör olarak atandığı gün, kısmi statüdeki görevinden ayrılmak istediği ile ilgili dilekçeyi DEÜ Rektörlüğüne vermiş ve bu dilekçe 6 Ağustosta YÖK'e bildirilmiştir'' şeklinde ifadenin yer aldığını belirten Gidener, ''Bu açıklama talihsiz bir açıklama. Kendi kendine verdiği dilekçenin bir önemi yok. Bu şekilde üniversite yönetim kurulunun yetkisini de gasp etmiş. YÖK'ten de bu konuda 'Daimi statüye geçtiniz' şeklinde bir yazı halen mevcut değil'' dedi.

Gidener, Nöbetçi İdare Mahkemesine başvurarak, Prof.Dr.Füzün'ün atanmasına ilişkin işlemin iptalini talep ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Sedef Gidener, DEÜ'de yapılan rektör adayı belirleme seçimlerinde 564 oyla, 181 oy alan Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün önünde en çok oyu alan aday olmuştu. YÖK tarafından da Cumhurbaşkanlığına ilk sırada gönderilen Gidener, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanmamıştı.

Gidener, geçen hafta yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün ''kısmi statüde'' görev yaptığını, görev süresinin 2006 yılının ekim ayından bu yılın ekim ayına kadar uzatıldığını, bu süre içinde Füzün'ün ''devamlı statüye'' geçmek için talebi olmadığını ileri sürmüş, kısmi statüde görev yapan öğretim üyelerinin Yüksek Öğretim Kanununun 36. maddesine göre rektörlüğe atanamayacağını iddia etmişti.

İddialara ilişkin DEÜ Rektörlüğünden yapılan açıklamada ise, Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün rektörlüğe atanmasında hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı, Füzün'ün, rektör olarak atandığı gün, kısmi statüdeki görevinden ayrılma isteğiyle ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne verdiği dilekçenin YÖK'e bildirildiği belirtilmişti.