Bir kent nasıl bu hale geldi diye merak ediyorsanız buyrun Detroit iflas raporunu okuyun.
Abone olABD'de, Michigan eyaletine bağlı Detroit şehrinde yaşanan iflas dünyada büyük yankı uyandırdı.
Detroit'in nasıl iflas aşamasına geldiği tartışma konusu haline geldi.Mali yönden ağır yük altında bulunan 18,5 milyar dolarlık borçlu Detroit'in ilk notunu kıran S&P oldu. Uluslararası Kredi Derecelendirme Şirketi, Detroit'in kredi notunu CC'den C'ye indirdi, görünümü negatif olarak belirledi.
Detroit'in içinde bulunduğu mali zorluklar geçtiğimiz aylarda hazırlanan 'Alacaklılar için Öneri' başlıklı raporda yanıt buluyor.
Detroit Acil Durum Müdürü Kevyn Orr tarafından hazırlanan rapora göre, kenti tepe takla eden olaylar 1962 yılında Demokratlar'ın yönetimin başına gelmesiyle başladı.
Detroit'in yıllardır devam eden kötü yönetimine dikkat çekilen raporda, bütçe kısıtlamaları, kötü yönetim, sakatlayıcı operasyonel uygulamalar, kayıt dışılık, yolsuzluk ve savurganlığın şehri bu hale getirdiği belirtiliyor.
OTOMOBİL FABRİKALARI KAÇTI
Otomotiv sanayindeki ağırlığıyla bilinen şehirde 1960'ların sonunda otomobil şirketlerinin fabrikalarını teker teker diğer şehirlere taşımaya başladığı ve sonraki yıllarda, Japonya'dan ithal otomobildeki yükselişin ABD otomobil endüstrisinin büyüklüğünü kesmeye başladığı bilgisine yer veriliyor.
KİŞİ BAŞI GELİR 15 BİN DOLARA İNDİ
Nüfusta yaşanan azalmaya değinilen rapora göre, 2000 yılından bu yana, Detroit'in nüfusu yüzde 26 azaldı ve şehirde yaşayan kişi sayısı 706 bine geriledi. Resmi işsizliğin şu anda yüzde 18.6 olduğu kentte, kişi başına gelir ise yıllık 15 bin 261 dolar düzeyine indi.
SOKAK LAMBALARI BİLE YANMIYOR
En yüksek suç oranına sahip olduğu bildirilen şehir, düşük vergi geliri nedeniyle kent hizmeti açısından da zor durumda. Şehrin sokak lambalarının yüzde 40'ı çalışmazken, 78 bin bina terk edilmiş ya da boş durumda.