BIST 9.969
DOLAR 34,99
EURO 36,74
ALTIN 2.968,28
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Destek işe yaradı tersine beyin göçü başladı

Türkiye’ye geri dönüş yapan araştırmacılara 2 yıl boyunca 3 bin 250 TL aylık bağlanıyor. Türkiye’de yürütülecek araştırmalar için de 25 bin TL’lik hibe desteği sağlanıyor.

Abone ol

Yeterli destek göremedikleri için yurtdışına giden Türk beyin gücü, anavatanına geri dönüyor. Türkiye’ye geri dönüş yapan araştırmacılara 2 yıl boyunca 3 bin 250 TL aylık bağlanıyor. Türkiye’de yürütülecek araştırmalar için de 25 bin TL’lik hibe desteği sağlanıyor. Bakan Ergün, “Tersine beyin gözünde 5 katlık bir artış var” diyor.

Türkiye ekonomisi geliştikçe Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar arttı. Bu yatırımların artmasının en önemli kazanımlarından biri de tersine beyin göçünde yaşanan patlama oldu. Yeterli destek ve çalışma ortamı bulamadıkları için yurtdışına giden araştırmacılar Türkiye’ye dönüş yapmaya başladı. TÜBİTAK, sağladığı destekler ile yurtdışındaki araştırmacılara cazip fırsatlar sunuyor. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nın başlattığı “2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı” kapsamında araştırmacılara 2 yıl boyunca aylık 3.250 TL burs veriliyor. Dönüş yaptıklarında herhangi bir kurumda çalışmaya başlayan araştırmacılar da aynı bursu almaya devam ediyor. Türkiye’de yürütecekleri araştırmalar için de 25 bin TL destek alabiliyorlar. Ayrıca araştırmacıların yol masrafı ile burs süresince sağlık sigortası giderleri de TÜBİTAK tarafından karşılanıyor.

DÖNÜŞ BAŞVURULARI 5 KAT ARTTI

Konuyla ilişkin bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK’ın 2232 Yurda Dönüş Programı’nda revizyon yapılması ve tanıtım faaliyetlerinin artırılması ile başvuru sayısının bir önceki yıla oranla 5 kat arttığını açıkladı.

BU YIL 117’Sİ GERİ DÖNDÜ

Ergün, 2013 yılında şu ana kadar ülkemize dönüş yapmak için 117 Türk araştırmacının başvuru yaptığını bildirdi. Başvurulardan 74’ünün desteklenerek araştırmacıların dönüşünün sağlandığını kaydeden Ergün, 31 başvurunun değerlendirmesinin sürdüğünü anlattı.

TERCİHLERİ ODTÜ OLDU

Geri dönüşlerde en çok tercih yüzde 88’le üniversiteler oldu. En çok tercih edilen üniversiteler ODTÜ (16), Bilkent (15) ve Sabancı Üniversiteleri (10) oldu. Bunları Abdullah Gül Üniversitesi (5) izledi.

BURSA KİMLER BAŞVURABİLİR?

TÜBİTAK BİDEB 2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programına, doktora dereceli yurtdışı Ar-Ge çalışma deneyimine sahip araştırmacıların yanı sıra lisans mezunu, en az 6 yıl yurtdışı Ar-Ge deneyimine sahip araştırmacılarla yüksek lisans dereceli en az 4 yıl yurt dışı Ar-Ge deneyimine sahip Türk araştırmacılar başvuru yapabiliyor. Programa her ay TÜBİTAK’ın web sayfası üzerinden online başvuru alınıyor.

TALEP ABD VE ALMANYA'DAN

Bakan Nihat Ergün “Başvuruların yüzde 75’i ABD’den geldi. Başvuru sayısına göre ülke dağılımı şöyle: Almanya, Kanada, Avusturya, İngiltere, İtalya, Avustralya, Japonya, Çin, Güney Kore, Danimarka, Hollanda, İspanya, İsrail ve Bosna Hersek. Program kapsamında Türkiye’ye dönüş yapan araştırmacılar üniversiteler, Kamu Ar-Ge Merkezleri ile Ar-Ge faaliyeti yürüten özel kuruluşlarda çalışıyor” dedi.