BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,35
HABER /  GÜNCEL

Derviş'ten Avrupa soluna altın öneriler

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Fransa'daki seçimler sonrası Avrupa ekonomisinin görünümünü değerlendirdi

Abone ol

Derviş'e göre, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı, Avrupa'nın en zor döneminde görevi devraldı.  Derviş, Avrupa'da merkez solu uyardı: Verimlilik ve eşitlik birarada olmalı...

Hollande'in zaferi Avrupa ve Fransa'da ekonomik olarak ne anlama geliyor?

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı, krizle mücadele çerçevesinde ne gibi zorluklar bekliyor?

Avantaja çevrilecek fırsatlar neler?

2001-2002 yılları arasında Türkiye'de ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, yayımladığı makalede bu sorulara yanıt arıyor.

Derviş'in "Francois Hollande'la Fransa ve Avrupa" başlıklı yazısı dikkat çekici...

"Fransa ve başka yerlerde, rekabet piyasasındaki zayıflığın yanı sıra ciddi mali problemler var. Ekonomideki verimliliği ve esnekliği artırmak için kapsamlı yapısal reformlara ihtiyaç var. Fakat Francois Hollande yönetiminde, bu reformlar köklü Avrupa sistemindeki güçlü sosyal dayanışmayı kaldırmaya yeltenmeyecek. Avrupa'daki merkez sol, bu sosyal dayanışma modeline yeniden şekil vermeli."

"Hollande, Avrupa'nın en zor döneminde görevi devraldı" diyen Derviş, bu zor dönemde dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyor:

"Francois Hollande ve Avrupa'daki merkez sol, büyük bir zorlukla karşı karşıya. Verimlilik ve eşitlik birarada olmalı ve karşılıklı olarak her adımda kendini pekiştirmeli. Avrupa ekonomileri fazlasıyla birbirine geçmiş durumda. Reformlar Avrupa'nın tümünü kapsamalı. Fransa ve Almanya birlikte çalışmaya devam etmeli, fakat ağırlık Avrupalı kuruluşlara verilmeli. Francois Hollande, görevi Avrupa tarihindeki en zor zamanda devraldı."

Kemal Derviş'e göre, Hollande eğer gelir dağılımı konusunda dengeyi iyi kurabilirse halkın güvenini kazanabilir.

"Daha dengeli gelir dağılımının yapıldığı toplumlara karşı bir özlem var. Eğer Francois Hollande bu özlemden yararlanır ve bu yönde reformlar yaparsa, eşitlik ve dayanışmanın nasıl büyüme ve refahla birlikte yürütülebildiğini göstermiş olur."