BIST 9.976
DOLAR 35,37
EURO 36,58
ALTIN 3.016,12
HABER /  DÜNYA

’’Dersim’de hakikatları anlamak gerekir’’

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Dersim Arşiv Araştırma Kültür Merkezi’nce (DAM) düzenlenen "Dersim 1937-38 anması" etkinliğine...

Abone ol

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Dersim Arşiv Araştırma Kültür Merkezi’nce (DAM) düzenlenen "Dersim 1937-38 anması" etkinliğine katıldı. Dersim’de yaşanan olayların nedenlerine ilişkin tartışmalara değinen Kışanak, "Tartışmalarını bırakıp oradaki hakikati anlamak gerekir. O zaman orada olanlarla yüzleşmeye yakınlaşmış oluruz" dedi.
Gültan Kışanak, Dersim Arşiv Araştırma Kültür Merkezi’nce (DAM) Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Dersim 1937-38 anması" etkinliğine katıldı. Etkinlikte Dersim isyanı sırasında idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı. Etkinlikler kapsamında Ferhat Tunç, Erdoğan Emir ve Gule Mayera konser verirken, Fadıl Öztürk’ün şiiri okundu.

’’DERSİM TEPEDEN TIRNAĞA BİR AĞIT’’
Burada katılımcılara hitap eden BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, "Dersim tepeden tırnağa bir ağıt. Acısı çok büyük, yarası çok derin. Bu acıyı dindirmek ve bu yarayı temizlemek için daha çok konuşacağız, yazacağız, dertleşeceğiz ve yüzleşeceğiz. Söylenecek tek bir söz, anlatılmayacak bir tek anı kalmayana kadar devam edeceğiz. Ta ki Dersim’in kayıp kızları bir bir kapımızı çalıp Zarife, Bese olarak Dersim dağlarına dönene kadar" diye konuştu.

’’TARTIŞMALARI BIRAKIP ORADAKİ HAKİKATI ANLAMAK GEREKİR’’
Dersim’de yaşananları anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dilimizi bilmeseler de atılan ağıtlarla yürekleri titriyorsa, bununla yüzleşmeye ve duygularımıza ortak olmaya hazırdırlar. ’Dersim’de katliam mı, soykırım mı, yoksa isyan mı vardı?’ tartışmalarını bırakıp oradaki hakikati anlamak gerekir. O zaman orada olanlarla yüzleşmeye yakınlaşmış oluruz."
Programa katılan gazeteci yazar Can Dündar ise, "Tarih kitaplarının yazmadığı acılar yaşadık. O acılarla toplum yeni yeni yüzleşmeye başladı. Bu etkinlik de onlardan biri aslında. Tarih boyunca pek çok acılarımız var. Bütün topluma mal olmuş büyük acılar var. Başarmak üzereyiz. Çok zor oldu, çok cana mal oldu. Ama geldiğimiz noktada, tarihimizle yüzleşebiliyoruz, acılarımızı paylaşabiliyoruz" dedi.
(İHA)