ÖSS sistemi değişti. Sanki ÖYS'li yıllara dönüldü. Fakat değişen sistem dershaneleri zan altında bıraktı. Dershaneler, ezberciliğe sevk eden sınav sistemini tam bilmiyor.
Abone olÖSS sisteminde yapılan son değişiklikler öğrencilerin ve dershanelerin kafasını karıştırıyor. Öğrenciler, dershaneler ve dergiciler kafa karışıklığının önüne geçmek için ÖSYM’den örnek bir ÖSS soru kitapçığı yayınlamasını istiyor.
Uzmanlar yeni sistemin ÖSS’yi zorlaştırdığı görüşünde birleşirken, yeni ÖSS’nin öğrencileri ‘ezbere itebileceğini’ düşünüyor. Dershaneler en çok, ‘sınavın ilk bölümünde geometri sorusu olup olmayacağı ve sadece 9. sınıf konularının mı sorulacağını’ merak ediyor. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ise sınavın ilk bölümünde ‘bir miktar’ geometri sorusunun da olacağını, ayrıca ilk bölümde 9 ve 10. sınıftaki ‘ortak müfredattan’ soruların geleceğini belirtiyor. Testlere göre 10-15 adet örnek sorular yayınlayabileceklerini açıklayan Yarımağan, ‘Sınavda hiçbir soru ezber sorusu olmayacak. Sorular bilgiyi kullanmaya dayalı olacak.’ diyor.
FEM Dershaneleri rehberlik uzmanı Adem Durmuş, yeni sistemin önümüzdeki yıl lise 3. sınıfta okuyacak ve lise eğitimini tamamlamış; ama üniversite sınavını kazanamamış adaylar için yeni sorunları beraberinde getirdiğini belirtiyor. Durmuş, “Çünkü bu öğrenciler ÖSS’ye yeni ilave edilmiş olan konuları okullarında ciddi derecede öğrenemediler, şimdi tekrar bu konuları çalışmalara gerekecek.” diyor. Durmuş, Matematik-2 testinde lise 2. ve 3. sınıfın tüm konularının 21 matematik, 9 geometri sorusu olarak 30 soruya sıkıştırılmasının öğrencilerin işini güçleştireceğini, bunun Türkçe ve sosyal bölümleri için de geçerli olduğunu dile getiriyor. Bu nedenle sınava hazırlanan öğrencilerin çok konuya çalışması gerekmesine rağmen az soruyla ya da hiç soruyla karşılaşmaması gibi bir durumla karşılaşacaklarını belirten Durmuş, “Bu nedenle ikinci bölümdeki soru sayısı artırılmalı ya da sorular tüm konulara dağıtılmalı.” diyor. Durmuş, ‘Yeni ağırlıklı ÖSS puanları tablosunda’ Say-1 puan türünde Mat-1’in katsayısının 0,1 yerine 1,0 olacağını da hatırlatıyor.
Zirve Dergisi Yayın Yönetmeni Hüseyin Tobi ise ÖSYM’nin katsayılar ve sınavın içeriğine ilişkin düzenlemesinin yeni olumsuzluklara ve yeni soru işaretlerinin oluşmasına neden olduğunu belirtiyor. Fen alanına yönelenlere sosyal, sosyal alanına yönelenlere fen, eşit ağırlık alanına yönelenlere fen, dil alanına yönelenlere matematik yaptırmak amacıyla 0,1 olan katsayıların 0,2’ye yükseltilmesinin öğrencileri zora sokacağını vurgulayan Tobi, “Üstelik sosyalcıdan fen, sayısalcıdan sosyal yapmasını beklemek bilimsel bir temele de dayanmıyor. Mühendislik fakültesine ya da tıp fakültesine gidecek adaya sosyalin (Yer şekillerinin, Karlofça Anlaşması’nın sonuçlarının...) nasıl bir katkısı olacağı umuluyor?” diye soruyor. Sınavın ilk bölümündeki matematik soruları içinde geometrinin olup olmayacağının net olarak açıklanmasını isteyen Tobi, “Katsayıların 0,1’den 0,2’ye yükseltilmesi bize göre, öğrencileri daha çok bilgi ezberlemeye mahkum eden bir yaklaşım. Ayrıca sınavın içeriği ve niteliği adına yapılan açıklamalar soruları azaltmıyor, artırıyor. Bu nedenle ÖSYM’nin bu soruları giderecek bir sınav örneği hazırlayıp açıklaması gerekir. 1981 ve 1999 yıllarında yapılan değişikliklerde örnek soru kitapçıkları hazırlanmıştı.” diye konuşuyor.
Körfez Dershaneleri Genel Müdürü Erkan Aydın da ÖSYM’nin yeni sınav sistemi ile ilgili açıklamalarının ‘kafaları iyice karıştırdığı, öğrencileri ve dershaneleri de tatmin etmediği’ görüşünde. Aydın, sınavın ilk bölümünde ‘sadece 9. sınıflar mı yoksa 10. sınıflardaki ortak derslerden de mi sorunun geleceği’ konusunun daha iyi bir şekilde açıklanması gerektiğini düşünüyor.
Maltepe Dershaneleri rehberlik uzmanı Seyit Akyar ise sınavın birinci bölümündeki sorularla ikinci bölümündeki soruların katsayılarının aynı olduğunu hatırlatarak, cevaplaması daha kolay olan birinci bölümdeki soruların Öğrenci Seçme Sınaıvı’nı kazanmada daha belirleyici olacağını vurguluyor. Seyit Akyar, liselerdeki alanlara karşılık gelen yükseköğretim programlarının (alan içi ve alan dışı) tercih tablolarının ekim ayında öğrencilere gönderilecek kılavuzdan önce açıklanmasının sınava hazırlanan öğrencileri bilinçlendireceğini dile getiriyor.
Haber: İbrahim Asalıoğlu
Kaynak: