BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,34
ALTIN 2.921,37
HABER /  GÜNCEL

Ders kitaplarında ’kadın’ ayıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarını tarayarak, kadını 2’nci sınıf gösteren, cinsiyet ayrımcılığı ve şiddet çağrışımı yapan ifadeleri ayıklama çalışması başlattı.

Abone ol

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun isteği ile Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarını tarayarak, kadını 2’nci sınıf gösteren, cinsiyet ayrımcılığı ve şiddet çağrışımı yapan ifadeleri ayıklama çalışması başlattı. Çubukçu, aynı şeyi diziler için de istediklerini ve TV yöneticileriyle görüştüklerini belirtti.

KADIN ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yazı göndererek, ders kitapları ile kaynak kitaplarda yer alan ’cinsiyet ayrımcılığı’ ve ’şiddet’ çağrışımı yapılan ifadelerin ayıklanmasını istedi. Bakanlık, Çubukçu’nun talebi üzerine tarama başlattı.

Çubukçu, ’cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi’, ’şiddet unsuru içeren ögelerin’ kitaplar ve TV programlarından çıkarılması konusunda bir dizi çalışma başlattıklarını açıkladı. Çubukçu, bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanlığı ile uyumlu bir çalışma yaptıklarını belirterek, ders kitapları ve kaynak kitaplarda kadını 2’nci sınıf gösteren ögelerin ayıklanmasını istediklerini bildirdi. Çubukçu, bakanlığın bu projelerine duyarlılık gösterdiğini söyledi.

TV DİZİSİNE DE MÜDAHALE

Çubukçu, aynı çalışmayı TV dizileri için de yaptıklarını ve TV yöneticileriyle bir araya geldiklerini anlattı. Çubukçu, dizilerin kadın ve çocuğa karşı şiddet, cinsiyet ayrımcılığı konusunda doğru mesajlar vermesi için talepleri olduğunu söyledi. Çubukçu, bazı dizilere bu konuda danışmanlık yaptıklarını, yanlış mesajlar içeren diziler için de uyarılarda bulunduklarını kaydetti.

ÇARPICI ARAŞTIRMA

2 yıl önce de Türkiye Bilimler Akademisi, Tarih Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Avrupa Komisyonu ve Açık Toplum Enstitüsü ’Ders kitaplarında insan hakları ihlalleri’ taraması yapmıştı. 190 ders kitabı ayıklanarak, ’Anneyi ev kadını gösteren’, ’Örneklerin hep erkek çocukları’ üzerine olduğu ifadelere dikkat çekilmişti. Yapılan çalışma, kitap haline getirilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’na da sunulmuştu. Çalışmaya göre, matematik kitaplarında, ’Mehmet çarşıdan üç elma aldı’ diye başlayan problemler, insan hakları evrensel bildirisine takılmıştı. Ders kitaplarında örneklerin ’erkek ağırlıklı’ olması cinsiyet ayrımcılığına girmişti. Kitaplarda 4 bin hata bulunmuştu. Ders kitaplarında "Örneklerin erkek ağırlıklı olması, aile reisinin sürekli baba gösterilmesi, alışverişi ve pazar işlerini sürekli babanın üstlenmesi, yöresel ve etnik farklılıkların yanlış vurgulanması, din ve ırk ayrımcılığı yapılması" gibi örneklere rastlandığı belirlenmişti.

Kadın vekil eksikliğini telafi edeceğiz

ULUSLARARASI Kadın Kongresi’nin ev sahibi Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’ydu. Çubukçu ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın eşi Özleyiş Topbaş, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünisa Gül, toplantıyı dikkatle izlediler. Başbakan Tayyip Erdoğan konuşmasında kadınların devletlerin demokratikleşmesinde etkili olduklarını belirtti. Partisinin kuruluş döneminde olduğu için seçimde parlamentoya giren kadın sayısının az olduğunu belirten Erdoğan,"Önümüzdeki dönem bunu telafi edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr