Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr Kürşat Altınbaş, dengeli be...
Abone olÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr Kürşat Altınbaş, dengeli beslenmenin depresyona iyi geldiğini söyledi.
‘Omega 3’ vitamininin depresyona iyi geldiğini söyleyen Altınbaş, dengeli beslenmenin de önemli olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Kürşat Altınbaş, “Depresyon öyle kolayca girip çıkılan bir hastalık değil. İnsanların ruh halinde mutsuzluk, karamsarlık, isteksizlik, hiçbir şeyden keyif almama, enerjide azlık, uyku-iştah düzensizlikleri, kendisini suçlayıcı düşünceler, zaman zaman hastalığın şiddetlendiği durumlarda intihar fikri, hayattan vazgeçme, dikkat problemi gibi hem fiziki hem psikolojik tüm belirtileri kapsayan, en az iki hafta boyunca günün tamamında bu halin devam ettiği bir durumdur. Bunların ortaya çıkması için herhangi bir tetikleyici çevre faktörüne ihtiyaç duyulmaz. Stres varlığında tetiklenebilir, durduk yere kendiliğinden de ortaya çıkabilir. Kişinin insan ilişkilerini, mesleki hayatını, kendine bakımını etkilediği, yani işini, gücünü etkileyen bir ruhi hastalık diyebiliriz” dedi.
Depresyonun kendiliğinden düzelebileceğini de söyleyen Altınbaş, “Ancak kendiliğinden, tedavisiz geçen bir depresyonun tekrarlama ihtimali çok yüksek. Yani, tedavi edilen bir depresyona göre hastalıklar arası süre kısalıyor, insanların depresyonda geçirdikleri süre daha çok uzuyor ve kolay depresyona girer hale geliyor. Biz bu yüzden tedavi etmeyi istiyoruz. Beynin depresyona karşı hassasiyetini azaltıp direncini güçlü hale getirdikten sonra ilaçları azaltarak kesiyoruz. Nasıl şeker hastalarının şekeri yükseldiğinde insülinle ya da bir şeker ilacıyla şeker düzenlemesi yapılıyorsa antidepresanlar da böyle yapıyor. Beyinde depresyon sırasında çeşitli değişiklikler oluyor. Antidepresan, beyindeki kimyasal dengeyi sağlayarak uykumuzu, iştahımızı, moralimizi, keyfimizi, bir şeyden aldığımız hazzı bize hissettiren hormonları dengeye sokuyor. Antidepresan vücuda dışarıdan giren bir şey olsa da dışarıda üretilen bir madde değil. Dışarıdan gelen madde, beynimizde üretilen, depresyon sırasında miktarı azalan bazı hormonların yıkılmasını engelleyerek, ortamda hücrelere, bedene, bünyeye yetecek kadar hormon birikmesini sağlayarak bir süre vücudun kendini onarmasını sağlıyor” diye konuştu.
OMEGA 3 DEPRESYONDAN KORUYOR
Omega 3 vitamininin depresyondan koruyucu etkisi olduğuna inanıldığını da söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kürşat Altınbaş, “Bunlara “Mood food” (duygudurum yemeği) deniyor. Omega 3’ün beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletiyi sağlamadaki kolaylaştırıcı etkisiyle depresyondan koruyucu olduğu iddia edilmiştir. Omega 3’ün balıkta yüksek miktarda olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu iddia İskandinav ülkelerinde balık tüketimindeki fazlalıktan yola çıkılarak ortaya atılmış. Balık yediğimizde duygudurum hastalıkları az mı görülüyor? Acaba az görünmesi balıkla mı ilişkili? Bu, doğrulanamamış bir hipotezdir. Duygu durumu düzeltmeye gıdalar tek başına yetmiyor. Vitaminlerin tek başına depresyondan koruyucu ve güçlendirici etkisine dair bir delil yok. Eksiklik varsa depresyon olabiliyor, hiçbir eksikliği yokken ilave vitamin almak hiçbir fayda sağlamıyor. Burada bir uyarı yapmak gerekiyor. Aktarlarda ilaç adı altında satılan çeşitli maddeler var. Sağlık Bakanlığı birkaç tanesini yakın zamanda toplatma kararı aldı. Bunlar çok önemli çünkü vatandaşlar ilaç kimyasal değil diye onlara yöneliyor. Daha pahalıya ve aslında içinde kimyasal madde bulunan sözde bitkisel şeyleri alıyorlar. Böyle olunca da daha çok zarar görüyorlar. Şunu söyleyebilirim; dengeli beslenmek iyidir. Proteinden, yağdan dengeli miktarda almak önemlidir. Yemek dışında sürekli bir egzersiz iyidir. Düzenli, kişiyi yıpratacak profesyonel bir spor değil ama sürekli yapılan yürüyüşler, düz koşular, yüzme ya da herhangi bir sporu düzenli yapmak endorfin dediğimiz, bizim keyif aldığımızda yükselen hormon miktarını dengeleyerek depresyona karşı koruyucu olabilir. Biz özellikle hafif dereceli depresyonlarda tedavinin yanında bu tür egzersizleri tavsiye ediyoruz” dedi.
(İHA)