BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,53
ALTIN 3.029,30
HABER /  GÜNCEL

Depreme en dayanıklı yer köprü

Günde 200 bin aracın geçtiği Boğaziçi Köprüsü 7.7 şiddetindeki depreme dayanıklı hale geldi.

Abone ol

Günde 200 bin aracın geçtiği Boğaziçi Köprüsü ile Ortaköy Viyadükleri, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 7.7 şiddetindeki depreme dayanıklı hale getirme çalışmaları sonlanmak üzere. Boğaziçi Köprüsü’ne deprem sırasında köprünün viyadüklere çarpmasını önleyecek enerji sömümleme aletleri monte edilirken, Ortaköy Viyadükleri’nin de kolonları 50 santimetre daha genişletildi ve viyadüklerin kiriş/kolonları özel bir teknik ile birleştirildi.

Akşam Gazetesi'nden Erdinç Akkoyunlu'nun haberine göre, projenin çalışmasını yürüten Japon Mühendis Junichi Shaura, İstanbullu’nun 35 yıl boyunca nasıl her gün büyük bir tehlike atlattığını ortaya koydu.

YÜKSEK GÜVENLİK

Mühendis Shura, Ortaköy Viyadükleri’nin ayaklarını çok ince ve yetersiz bulduklarını belirterek, “Köprünün deprem sırasında viyadüklere çarpıp, zarar verme ihtimali vardı. Köprü ve Ortaköy viyadüklerini 7.7 şiddetindeki depremde yıkılmadan kullanılabilecek seviyeye getirdik. Köprü kulelerinin iç bölümlerini çelik panellerle güçlendirerek çalışmayı tamamlayacağız. Kolon ve kiriş güçlendirmelerinde Japonya’daki en üst düzey güvenlik sistemini uyguladık” dedi.

DEPREME HAZIRIZ

Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost da, 1970 yılında yapımına başlanan ve 1973’te tamamlanan Ortaköy viyadüklerinin dönemin deprem şartnamesine uygun olarak inşa edildiğini belirterek, “1999’da yaşanan 7.4 büyüklüğündeki Körfez depreminde Arifiye ve Adapazarı köprüleri dışındaki köprülerde hasar oluşmadı. Bu da İstanbullu’ya deprem güvencesi verdi. Karayollarına ait hiçbir köprü, viyadük ve tünel depremde yıkılmayacak. 325 adet köprü, viyadük ve tünelde 170 milyon YTL’lik güçlendirme çalışması sürüyor” diye konuştu.

Dost ayrıca Haliç Köprüleri’nde de çalışmaların yürütüldüğünü, beton blokların çelik bloklarla kaplandığını ve Haliç Köprüleri’nin depreme hazırlandığını belirtti. Temeli 1970 yılında atılan ve 29 Ekim 1973’te hizmete giren Boğaziçi Köprüsü’nün uzunluğu bin 560, genişliği 39, yerden yüksekliği ise 105 metre. Günde ortalama 200 bin ton kaldıran köprünün gemi geçiş yüksekliği ise 64 metre.

Mucize sistem

Mühendis Junichi Shaura, “Köprünün viyadüklerle birleşme noktalarına sömümleme cihazı koyarak viyadüklerin köprüyü yıkmasını engelledik. Bu cihaz sayesinde köprü viyadüklerden bağımsız salınarak yıkılmayacak” dedi.