BIST 9.640
DOLAR 34,65
EURO 36,72
ALTIN 2.937,30
HABER /  GÜNCEL

Depreme dijital önlem

Büyükşehir Belediyesi ABD'de deprem için kullanılan 'HAZUS' programını İstanbul'a uyarlayacak.

Abone ol

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaparak, ABD'de deprem için kullanılan 'HAZUS' programını İstanbul'a uyarlayacak. 'HAZTURK' ile deprem verileri tek merkezde ve dijital ortamda toplanacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliği yaparak şehirdeki yerleşim yerlerinin deprem haritalarını Coğrafi Bilgi Sistemleri (GİS) bazında çıkartarak dijital ortama taşıyacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dün alınan karara göre, şu ana kadar yapılan çalışmaların bir biriyle entegrasyonunu sağlanarak, veri alışverişini mümkün kılmak amacıyla 740 bin YTL ödenek ayrıldı. Kararla, ABD'de deprem öncesi, anı ve sonrasında kullanılmak üzere hazırlanan 'HAZUS' programının yerel ölçekteki bir versiyonu 'HAZTURK' adıyla İstanbul için hazırlanacak.
BİLGİLER TEK MERKEZDE

Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul İTÜ arasında imzalanan Bilimsel ve Teknik Ortak Hizmet İşbirliği Protokölü Belediye Meclisi'nin onayında geçti. Protokol çerçevinde yapılacak 489 bin YTL'lik harcama için belediye başkanına yetki verildi. İşbirliği çerçevesinde uygulamaya konacak HAZTURK programı ile, Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmaları tek bir çatı altında toplanacak, güncel ve yararlı verilerin TABİS standartlarıyla bütünleştirilmesi sağlanacak. Deprem öncesi, deprem esnası ve sonrasında kullanılmak üzere hazırlanan ABD FEMA patentli 'HAZUS' programının, yerel ölçekte 'HAZTURK' versiyonu olarak İstanbul için hazırlanacak proje 21 ayda tamamlanacak.

BOĞAZİÇİ'YLE İŞBİRLİĞİ

Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü arasında "Deprem Etki Analizi Araştırma Projesi" kapsamında hazırlanan "Anadolu Yakası Zemin Sınıflamasına Yönelik Mikrotremor Çalışmaları Bilimsel ve Teknik İşbirliği Protokolü" de Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edildi. Bu protokol çerçevesinde 740 bin YTL'ye kadar harcama yapılabilmesi için de belediye başkanına yetki verildi. 32 ayda tamamlanacak bu proje ile Anadolu yakasının 'S' dalgası hız dağılımı haritası yapılacak. Bu harita daha sonra yapılacak deprem zararlarına dönük çalışmalar için baz oluşturacak. Ayrıca yapılaşmada uygulanacak mühendislik projelerinde gerekli olan mekanik parametrelerin belirlenmesi imkanı olacak.