BIST 10.682
DOLAR 32,55
EURO 35,12
ALTIN 2.466,71

Depremden koruyan tılsım!

Depremden koruyan tılsım!

Bizansın garip inançları vardır. bizans imparatorları yanko, vezondan ve kostantin istanbul'un imarına önem vermiş ve değişik ülkelerden getirilen mühendis, mimar ve sanatkârlara, şehri her türlü beladan korumak maksadıyla anıtlar ve tılsımlı sütunlar yaptırmışlardı. bu sütunların kimin depremde...

Depremden koruyan tılsım!

Bizansın garip inançları vardır. Bizans İmparatorları Yanko, Vezondan ve Kostantin İstanbul'un imarına önem vermiş ve değişik ülkelerden getirilen mühendis, mimar ve sanatkârlara, şehri her türlü beladan korumak maksadıyla anıtlar ve tılsımlı sütunlar yaptırmışlardı. Bu sütunların kimin depremde koruduğuna, kiminin sivrisinek kovduğuna inanılıyor.

27 tane olan bu tılsımlı sütunlardan en meşhur 15 tanesi şunlardır:

Depremden koruyan tılsım!

1.TILSIM (ARKADİUS SÜTUNU):

Cerrahpaşa Avratpazarı'nda bin parça beyaz mermerden, minare gibi içi boş merdivenli yüksek bir direk vardı. Tepesinde peri yüzlü bir heykel duruyordu. Efsaneye göre yılda 1 defa bir feryat koparırmış. Yeryüzünde ne kadar kuş varsa o heykelin etrafında dönermiş. Kuşların binlercesi yere düşer, halk da bunları toplayıp yermiş.

Depremden koruyan tılsım!

2.TILSIM (ÇEMBERLİTAŞ):

Çemberlitaş Tavukpazarı'ndaki sütun. Kırmızı renkli som mermerden yapılmış olan sütunun, hânedânı kötülüklerden, hastalıklardan ve fesattan koruduğuna inanılırdı. Hristiyanlardan, Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği haçın, çemberlitaşın altında olduğuna inananlar da vardır.

Depremden koruyan tılsım!

3.TILSIM (KIZTAŞI):

Saraçhânede Büyük Pozantin'in kızının mezarı üzerine dikilmiştir. Kıztaşı diye bilinen bu tılsımlı sütun, imparatorun kızını yılanlardan, çiyanlardan ve karıncalardan korumak için dikilmişti. Fakat yine kendisi için yapılmış olan Kız Kulesinde otururken, bir üzüm sepeti içine gizlenmiş olan ve üzümlerle beraber Kızkulesine gelen zehirli bir karayılanı tarafından öldürüldü. İmparatorun kızını ne sütun koruyabildi, ne de kule.