Prof. Dr. Ahmet Ercan Ege ve Akdeniz bölgesindeki depremler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Abone olEge ve Akdeniz son birkaç gündür adeta beşik gibi sallanıyor. Ege Bölgesi'nde Mayıs başından bu yana küçüklü büyüklü 90 sarsıntı yaşandı.
Son olarak bugün Akdeniz'de 4, 4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. A Haber canlı yayınında yaşanan depremleri yorumlayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Afrika anakarasının Anadolu'yu ittiğini dile getirerek, gerginliğin Mersin İskenderun yönüne gidebileceğini ifade ederek, Anadolu'da küçük ve orta büyüklükte depremlerin yaşanabileceğini söyledi. Ege ve Akdeniz'de tatil planı yapanların içlerini rahatlatacak açıklamalar yapan Prof. Ercan; insanların tatil planları varsa da ertelemesinler. Bu tür küçük depremler ve depremcikler yerde büyük kırıklar ve büyük boşalmalar yapmaz. Dolayısıyla insan yaşamını da tehdit edebilecek nitelikte değildir." Dedi. son dönemde yaşanan sarsıntıların olası Kuzey Marmara depremine etkisi ile ilgili de konuşan Ahmet Ercan; " Kuzey Marmara'da gerginliğin kırılma noktasına gelmediği kanaatinde olduğunu dile getirdi ve ekledi " Kısa sürede, yani 2045'e kadar, bu gerginliğin kırılacak bir düzeye ulaşacağı kanısında değilim. İstanbul rahat uyusun."
DEPREMLER MERSİN VE İSKENDERUN'A KAYABİLİR
Bu deprem 50 ile 90 km derinlikte. Türkiye karasularında bu derinlikte deprem yok. Bu güneyde, Afrika'nın dalma batma kuşağının üzerinde oldu. bu kuşak da Antalya'ya yaklaşık 60 km uzaklıkta. Antalya Körfezi'nin içinde olan bu deprem, Antalya karasında olmadı. O nedenle etkisi daha az oldu. Ana kara üzerinde olsaydı bu etki daha da fazla olurdu. Bu Afrika anakarası yaklaşık 4 yıldır hızlanmış bir şekilde Ege ve Batı Anadolu'nun artına doğru dalıyor. Ama Türk sularına yeni girdi bu deprem dalgası. Doğu Ege ve Doğu Akdeniz yönüne doğru gerginliğin sarktığını görüyoruz. Bu gerginlik daha sonra Mersin önlerine yada İskenderun'a giderse benim için şaşırtıcı olmaz. Doğu Ege ve Doğu Akdeniz yönüne doğru ilerlemesi, buraların gergin olduğunu ve Afrika anakarasının Anadolu'yu ittiğini gösteriyor. Anadolu'yu itmesi, Anadolu'nun gerilmesi anlamına gelir. Anadolu içinde gerginliğin taşma noktasına kadar eriştiği kırıklar varsa eğer buralarda gelecek günlerde küçük ve orta büyüklükte depremlerle sonuçlanabilir.
İSTANBUL RAHAT UYUSUN
Kuzey Marmara depremini yaratacak olay, Kuzey Anadolu kırığının batı ucudur. Bu bölgede yılda 3-4 bin depremcik algılıyoruz. Gerginliğin henüz kırılma noktasına erişmediği kanaatindeyiz.
Yaklaşık 6 milyar gigatonluk bir gerginlik birikmesi gerekiyor ki; İstanbul'un ve Tekirdağ'ın önündeki direnci yüksek yer kabuğunu, bunun kalınlığı da yaklaşık 30 km, bu yer kabuğunu kırabilsin. Ben bunun kısa sürede, yani 2045'e kadar, bu gerginliğin kıracak bir düzeye ulaşacağı kanısında değilim. Kestirmelerim ve çalışmalarım bunu gösteriyor. İstanbul rahat uyusun.
"AKDENİZ VE EGE'DEKİ DEPREMLER NEDENİYLE TATİL PLANLARINIZI ERTELEMEYİN"
İnsanlar tatil planları varsa ertelemesinler. Bu tür küçük depremler ve depremcikler yerde büyük kırıklar ve büyük boşalmalar yapmaz. Dolayısıyla insan yaşamını da tehdit edebilecek nitelikte değildir.