BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Deprem uzmanı korkuttu

Deprem uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör'ün Marmara Depremi hakkındaki raporu korkuttu!

Abone ol

Deprem uzmanı Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, olası Marmara depreminin 7.6 şiddetinde olmasının beklendiği belirterek, "Yapılan araştırmalara göre, deprem 2 dakika sürecek ve İstanbul'da 8-9 şiddetinde hissedilecek. Bu büyüklükteki bir deprem ve tsunami özellikle sahil kesiminde çok büyük yıkımlara yol açar. Topkapı Sarayı dahi yıkılabilir" dedi.

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde, Bandırma Arama Kurtarma Derneği (BANDAK) tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Denizi'ndeki olası depremin şiddetinin 7.6 olarak beklendiğini, ancak deprem şiddetinin İstanbul kıyılarında 8-9 arasında yıkım etkisi yapacağının tahmin edildiğini söyledi.

Bu boyuttaki bir depremin özellikle İstanbul'un sahil kesimlerinde büyük yıkımlara neden olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Şengör, "Kuzey Anadolu fay hattı Marmara Denizi'nde 160 km uzunluğunda ve 10 km derinliğinde. Yapılan çalışmalar, bunun beklenen büyük depremde 60 km'lik kısmında kırılma olacağını gösteriyor. 1933 yılındaki Erzincan depreminden sonra bu fay üzerindeki deprem göçü doğudan batıya doğru ilerledi. Bunun şiddeti 7.6 olur ancak deprem dalgaları İstanbul'a ulaştığında 8-9 şiddetinde bir etki gösterir. İkinci boğaz köprüsünün üst tarafında ise bu etki 5-6'ya düşer ve yıkıcı etkisi kalmaz. Böyle bir depremde iki büyük hasar söz konusu. Fay hattının İstanbul'a en yakın noktası Yeşilköy kıyılarından 8.5 km uzaklıkta. Hem deprem hem de depremden sonra oluşacak tsunami dalgaları büyük hasarlara yol açar. 1509 yılındaki büyük İstanbul depremi de adeta küçük kıyametti. Oluşan tsunami dalgaları surları aştı, donanmayı yıktı.

Bugüne kadar yapılan tsunami hesapları hep büyük denizler okyanuslar için yapılmıştı. Marmara Denizi küçük deniz olduğu için tsunaminin ne kadar bir etki yapacağını bilmiyorduk. Ancak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın uzmanlara yaptırdığı çalışmayla şimdi hangi noktaya vuracak dalganın ne kadar boyda olacağını dahi biliyoruz. Bugüne kadar deprem araştırmaları için Türkiye'de 50 milyon dolara yakın para harcandı. Ancak bunun sadece 48 bin doları Türkiye'den çıktı. Hep verilen fonlarla bu araştırmalar karşılandı. 1999 Gölcük depreminden önce Marmara Denizi hakkında fazla bilgimiz yokken şimdi dünyanın en iyi tanınan denizlerinden biri haline geldi" şeklinde konuştu. 

 İstanbul depreminde Topkapı Sarayı'nın da yıkılma tehlikesi olduğuna dikkat çeken Şengör, "Topkapı Sarayı çok depremler gördü. Ancak üzerinde yapılan çalışmalar hep makyaj oldu. Marmara Denizi'ndeki büyük depremde sarayın yıkılma tehlikesi var. İçerideki yüzyıllardır saklanan hazinelerin de kaybolma ihtimali var. Buna göre acil çalışma yapılması lazım" diye konuştu.