TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı İdris Güllüce, Türkiye'nin yapı stokunun yenilenmesi gerek" dedi.
Abone olZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı, Ak parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, "Şu anda deprem bölgesinde operasyon yapılıyor. bisim görevimiz operasyonlar bittikten sonr abaşlar. komisyon olarak, daha sonra bir heyet gönderebiliriz , bölgeye. Yapılanlar, alınması gereken önlemler ile ilgili inceleme yaparız" dedi.
bir süredir Türkiye'nin deprem riski ve alınması gereken önlemler üzerine faaliyet gösteren ve bir süre önce 'Türkiye'nin en riskli kentleri' başlıklı sunumda; deprem riski en fazla ilk 5 il arasında Elazığ isminin de verildiği TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı İdrris Güllüce, İNTERNETHABER'e konuştu. Elazığ'da bu sabah meydana gelen deprem ile ilgil iüzüntülerini bildiren Güllüce, "Bizim araştırmamız, genel bir araştırma. Şu anda yaraların sarılması dönemi ve bir operasyon dönemi. Biz daha sonra komisyon olarak bölgeye gideriz. Şu anda hükümet üyeleri, bakanlar zaten inceleme yapıyor. Biz komisyon olarak ilerleyen günlerde bir inceleme yaparız" dedi.
Güllüce, Elazığ'ın da riskli iller arasında olduğunu yaptıkları çalışmalar sırasında bir kez daha dile getirdiklerini de belirterek, şunları söyledi:
BİNALAR YENİLENMELİ
"Türkiye'nin topraklarının tümü deprem bölgesi. Kuzeydoğu Anadolu fay hattı üzerindeyiz. Bir çok ilimiz deprem riskinde. Elazığ da bunlardan biri. Sorun yapı stokumuzdur. Yapı stokumuz çok kötü. Bunların değiştirilmesi lazım. Çünkü kerpiç bina. Zaten kendisi ayakta zor duruyor. En ufak bir depreme bile dayanamaz. Bunların yenilenmesi gerek. Türkiye genelinde bir değişim, yenilenme gerek. Ama 16 milyon konut var. Bu 100 milyarlarca dolar harcama yapmak demektir. Üstelik bir anda yapılabilecek bir iş de değil. Bu bir süreçtir. Zaman içinde, proje dahilinde bu yapıların değişmesi gerek. Ciddi anlamda ekonomiyi ilgilendiriyor. Vatandaşın ve devleten ekonomisini ilgilendiriyor. 16 milyon konut var. Yüzde 10'unu değiştirmeye kalksanız bile 1 milyon 600 bin konut ediyor. Bir süreç alır. Bilimsel çalışmalarda devlet belli bir noktaya kadar gelmiştir. Ama yapı stokumuz zayıf , bunun düzeltilmesi gerek.Bunun için komisyon olarak gerekli önerileri içeren bir raporu TBMM'ye sunacağız"