BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,87
ALTIN 2.823,19
HABER /  GÜNCEL

Deprem Japonya'nın ihracatını vurdu

Deprem ve tsunami felaketleri ardından Japonya'nın mart ayındaki ihracat rakamları yüzde 2,2 oranında düştü. Fukuşima'da süregiden nükleer kriz ekonomiye daha da yük bindiriyor.

Abone ol

Japonya hükümeti, deprem ve tsunami felaketi ardından mart ayında yaptıkları ihracatın yüzde 2,2 düştüğünü açıkladı.

Japonya'nın ihracatı 16 ay sonra ilk kez düşüş yaşıyor.

Maliye Bakanlığı, Japonya'nın dışarı sattığı malların normalde yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan motorlu araçlarda ihracatın mart ayında yüzde 28 oranında indiğini söylüyor.

Tokyo'daki BBC muhabiri Roland Buerk, Japonya'nın otomotiv ve elektronik sektörüne parça sağlayan çok sayıda fabrikanın doğal afetten en çok etkilenen kuzey doğu bölgesinde bulunduğunu bildiriyor.

Bu fabrikalarda üretimin durması nedeniyle tedarik zinciri ciddi sıkıntı içine girdi.

Sorunlar sadece Japonya'da değil, dünya çapında hissediliyor.

Örneğin Toyota, Kuzey Amerika'daki fabrikalarını haziran ayına değin pazartesi ve cuma günleri çalıştırmayacak. Şirket haftanın geri kalan günlerinde ise yarı kapasitede çalışacak .

Japonya'da deprem ve tsunaminin yol açtığı hasarın yanısıra, Fukuşima nükleer santralinde süregiden kriz de ülke ekonomisine olumsuz yansıyor.

Fukuşima'da radyasyon tehlikesi kontrol altına alınmaya çalışılırken, diğer santrallerin güvenlik standartları da gözden geçiriliyor. Bu nedenle elektrik kesintilerinin arttığı bildiriliyor.