Deprem haberinin gelmesiyle Türkiye'nin dört bir yanındaki yardım kuruluşları seferber oldu.
Abone olVan'a Türkiye'nin 38 ilinden 1.275 arama kurtarma personeli gitti. 290 sağlık personeli, 43 ambulans, 6 hava ambulansı ve 174 araç da ilk yardım amacıyla bölgeye gönderildi. Erciş Stadyumu, Kızılay'ın yardım merkezine çevrildi. Genelkurmay'ın bölgeye gönderdiği 2 tabur asker de arama kurtarma çalışmalarına eşlik etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, elektrik kesintisi yaşanan bölgeye jeneratörler gönderdi
Ayrıca GSM operatörlerine ait 1 mobil baz istasyonu telefon hatlarının kesildiği bölgeye kuruldu. Kimse Yok mu, İnsani Yardım Vakfı ve Deniz Feneri gibi yardım kuruluşları da bölgeye gitti. Yardım ekipleri bölgede hizmetlerine depremin ilk gecesi başladı.
Depremin ardından, Türk Kızılayı acil duruma geçti. Ankara'daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturuldu. Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kurulacak 25 bin çadırla afetzedelere hizmet edileceğini açıkladı.
Türk Kızılayı'nın Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesinin, bölgeye doğru yola çıktığı ifade edildi. Ayrıca Erzurum, Muş ve Elazığ yerel afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda malzeme deprem bölgesine gönderildi. Bölgede arama kurtarma ekipleri, iş makineleri ve içme suyu ihtiyacı bulunuyor. Kızılay'dan yapılan açıklamaya göre ilk etapta sevk edilen 1.163 çadır, 4 bin 250 battaniye, 100 katalitik soba, bin 40 gıda kolisi ve 500 kumanya paketinin bölgeye ulaştığı bildirildi. Açıklamada, "Bölgeye 2 adet mobil fırın gönderildi, Türk Kızılayı'nın Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkaracak. Erciş'e ulaşan ilk 50 çadırın kurulumu tamamlandı. İhtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de bütün hazırlıklar tamamlandı." denildi.
Bölgede kurtarma çalışmalarının sürdüğünü de kaydeden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Muş, Elazığ ve Erzurum'dan çadırlar ve katalitik sobaların da bulunduğu malzemelerin Van'a getirilmek üzere yola çıktığını söyledi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, "Bölgeye süratle sağlıkla ilgili güçlerimizi intikal ettiriyoruz." dedi.
Akdağ şöyle konuştu: "Genel müdürümüzle ve Beşir Atalay ile görüştüm. Bizim acil ambulans uçaklarından biri Ankara'dan havalanmak üzere. Yanında uzman arkadaşlarımızla birlikte Erzincan'a gelecek, ben de havaalanında hazır olacağım. Van'a intikal edeceğim. Bölgedeki helikopterlerimizi süratle oraya hareket ettiriyoruz. Beni götürecek ambulans uçakla birlikte başka bir ambulans uçak daha hareket edecek. Çevre illerden de ulusal, tıbbi kurtarma ekiplerimiz Van'a doğru hareket etmiş durumdalar. Helikopterle biliyorsunuz gece uçuşu yapılamıyor. Gündüz yapabileceği kadar hizmet edecek. Onun dışında karayoluyla gerekirse nakilleri yapılacak. Yaralılar başka yerlere nakledilecek. Şimdi süratle bunun hazırlığı içerisindeyiz."
İstanbul'da çalışan doktor, hemşire ve sağlık memurlarından oluşan 60 personel depremin meydana geldiği Van'a gitmek üzere yola çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kendilerine tahsis edilen 3 TIR dolusu malzemeyi kullanacak olan görevliler afet bölgesinde seyyar hastane de kuracak.
İstanbul'da görev yapan 112 Hızır Acil ekiplerine deprem bölgesine gitmeleri için çağrı yapılıyor. Van'da meydana gelen depremde gönüllü olarak görev yapmaları için acil yardım çağrısı yapılan personelin saat 19.00'a kadar komuta merkezinde hazır olmaları istendi.