BIST 9.425
DOLAR 34,56
EURO 36,25
ALTIN 2.996,26
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Deprem 1 hafta öncesinden bilinecek!

Meydana gelebilecek büyük bir depremin bir hafta öncesinden bilinecek. İlk etap uygulama Fethiye'de başlatılıyor.

Abone ol

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, 'Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları' kuruluyor. İlk etapta 3 adet olarak kurulacak istasyonlarla olası büyük depremlerin önceden bilinebileceği iddia edildi.

1957 yılında meydana gelen 7.1 şiddetindeki depremle sarsılan Fethiye'nin yüzde 90'ı yıkılmıştı. 67 kişiye de mezar olan deprem sonrasında birinci derece deprem bölgesi olan ilçede, aynı kaybın yaşanmaması için çalışmalar sürdürülüyor.

Bu kapsamda olası bir depremde, önceden haberdar olmak için Doğa Hareketleri Araştırma Merkezi (DOHAT) ile temasa geçen Fethiye Belediyesi, ilçeye 'Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları' kurulması için çalışma başlattı. Toplam maliyeti 100 bin TL olan istasyonlar ile Fethiye'de meydana gelebilecek büyük bir depremin bir hafta öncesinden bilinebileceği iddia ediliyor.

İstasyonların yerlerinin belirlenmesi için ilçede fizibilite çalışması yapan DOHAT Başkanı Fuat Agalday, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'ya, proje hakkında bilgi verdi. İlk etapta 3 noktada kurulacak istasyonların 3 ay içerisinde veri aktarımına başlayacağını anlatan Agalday, Fethiye'nin ihtiyacı olan istasyon sayısının ise 7 olduğunu söyledi. Agalday, kurulacak 3 istasyonun muhtemel yerlerini ise Şövalye Adası, Karagedik Mahallesi ve Kuleli Koyu olarak belirledi.

İstasyonlar sayesinde 6'nın üzerindeki depremlerin bir hafta önceden bilineceğini ileri süren Agalday, "İstasyonlarımız sismik, jeofiziksel veriler, radon gazı emisyonu gibi çeşitli branşlarda verileri 24 saat boyunca toplayarak İstanbul'daki merkeze gönderiyor. Burada yapılan analizler sonrasında herhangi bir anormal durum hemen tespit edilecek. Bu da bize depremleri bir hafta öncesinden bilmemize yardımcı oluyor." dedi.

DOHAT Başkanı Agalday, projenin İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Berk Üstündağ ve İstanbul Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Oğuz Gündoğdu danışmanlığında geliştirildiğini söyledi. Benzer istasyonlardan Nilüfer ilçesinde 3, Çınarcık, Yeni Çiftlik (Tekirdağ) ve Gemlik'te birer tane bulunduğu bilgisini veren Fuat Agalday, istasyon sayısının artması ile Türkiye'deki depremlerin daha önceden tespitinin mümkün olacağını söyledi. Yaşanan son Elazığ depremine de değinen Agalday, bölgenin tamamında buna benzer bir istasyon bulunmadığı için depremden önceden haberdar olunamadığını açıkladı.

Fethiye Belediyesi Jeofizik Mühendisi Sadi Çidem ise istasyonların Fethiye için faydalı olmasını umduklarını ifade etti. Çidem, şunları söyledi: "Bölgemiz bir deprem bölgesi. Olası depremlerden ne kadar önce haberdar olursak mal ve can kayıpları da o kadar aza indirilir. Bu istasyonlar sayesinde artık ilçedeki depremleri bir hafta öncesinden öğrenebileceğiz. Bu da afetlerden en az zararla çıkmamıza imkan sağlayacak."