BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,72
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

'Denizli ve Malatya depremleri uyarıydı büyük depreme hazırlanın'

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, son günlerde üst üste meydana gelen depremleri yorumları ve illerin deprem risklerinin değiştiğini belirtti.

Abone ol

Özmen, bu hafta içinde Denizli ve Malatya'da meydana gelen depremleri değerlendirdi.Türkiye'de son 119 yıldır hasara neden olan 284 deprem meydana geldiğini belirten Doç. Dr. Özmen, bunların 23'ünün 7 ve 7'den daha büyük şiddetli depremler olduğunu söyledi.

"Ülkemizde neredeyse her 4, 5 yılda bir 7 veya 7'den daha büyük şiddette depremler oluşmuştur." diyen Özmen, bunun en son Van depremi olduğunu hatırlattı.

8 yıldır Türkiye'de ciddi bir büyüklükte depremin yaşanmadığına dikkat çeken Özmen şu ifadeleri kullandı: "Bu bize, deprem enerjisinin bir yerlerde biriktiğini ve zamanı geldiğinde depreme dönüşeceğini göstermektedir. Bu nedenle birkaç gündür meydana gelen depremleri uyarıcı bir deprem olarak görüp, deprem zararlarını azaltma çalışmalarına hız vermemiz gerekiyor. Riskli binaların tespit edilerek, depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekir." 

O harita 23 yıl sonra değişti
Bülent Özmen, "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın da yeniden düzenlendiğni belirtti. Böylece 1996'dan beri yürürlükte olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'nın 23 yıl sonra değiştiğini aktardı.

Kırşehir artık en tehlikesiz il
Yeni haritadaki değişikliklere ilişkin bilgi veren Özmen, şöyle konuştu:  "Yeni harita ile birçok ilin deprem tehlikesi değişti. 1996 resmi deprem bölgeleri haritasında 1'inci derece deprem bölgesi içinde ve en tehlikeli illerden biri olarak gösterilen Kırşehir, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle deprem tehlikesi açısından en tehlikesiz illerden biri haline geldi.

Yüzde 27 tehlike altında yaşıyor
Haritaya göre Çanakkale, Muğla, Adana, Antalya, Eskişehir, Malatya gibi birçok ilin deprem tehlikesi düştü, Trabzon, Rize, Elazığ, Erzurum ve Aksaray gibi illerin deprem tehlikesi yükseldi. Yeni deprem haritasına göre Türkiye yüzölçümünün yüzde 18'i 1'inci derece deprem tehlikesi altında ve nüfusunun yüzde 27'si bu bölgede yaşıyor."

Oturduğunuz yere bakabilirsiniz
Özmen, söz konusu harita ve parametre değerlerine, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının web sayfasından e-Devlet şifresi ile interaktif olarak erişilebildiğine işaret ederek, bu sayede kişinin bulunduğu yerin, bölgenin deprem tehlikesi ile ilgili çok farklı şekilde sorgulamalar yapabileceğini, deprem raporu alınabileceğini hatırlattı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Deprem sonrası geceyi sokakta geçirdiler
Foto Galeri Deprem sonrası geceyi sokakta geçirdiler Galeriye Gözat