BIST 9.423
DOLAR 34,42
EURO 36,46
ALTIN 2.841,06
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Denizin yavaş yavaş yuttuğu belde

Yıllardır erozyona karşı mücadele veren, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde 10 yıl içinde yaklaşık 10 kilometrelik bir alan denize aktı.

Abone ol

Parça parça yapılan mendireklerin çözüm getirmediğini savunan Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, yetkililere Altınova'nın 'acil eylem planı ya da afet bölgesi' kapsamına alınması çağrısında bulundu.

Altınova’daki kıyı erozyonu felaket boyutuna ulaştı. Dalgakıranlar için devletin çıkardığı kısıtlı ödenekler de artık soruna çare olamıyor. Bölgeye toplam 50 dalgakıran gerekirken üç yıl içinde ancak 18 dalgakıran yapılabildi. Akıntının sirkülasyon oluşturduğu için kendi haline bırakıldığında 15 metrelik bir kayıp meydana gelirken dalgakıranların bittiği yerde 60 metrelik bir alanın yok olduğunu belirten Belediye Başkanı Asım Sürer, yılda 8'er dalgakıranın tahribatı hızlandırdığını söyledi.

Sürer, devletin kıyı erozyonuna el atması gerektiğini ifade ederek, "Yetkililere sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. En büyük endişemiz, bir-iki yıl içinde doğal kum adamızı kaybedeceğiz. Uzmanların raporlarıyla birlikte DLH ve ilgili bakanlıklara tehlikenin boyutlarını gösteren onlarca müracaatımız oldu. Parça parça yapılan dalgakıranların soruna çözüm olmadığını bildirdik. Devlet Limanlar Havayolları, Altınova kıyı erozyonunun yatırım planına alınabilmesi için bizden dolgu imar planı ile sismik ve jeolojik inceleme yaptırmamızı istiyor. Kısıtlı bütçemize karşın 200 bin lira maliyetli bu çalışma için 4 bakanın onayı ve aylarca sürecek bürokratik işlemler gerekiyor" dedi.

“AFET KAPSAMINA ALINSIN”

O bakanlık, bu bakanlık dosyaların gidip geleceği zaman kaybını göze alamayacaklarını belirten Başkan Sürer, devletin soruna acil çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Sürer, "Kıyı erozyonunu afet bölgesi ve acil eylem planı içine aldırabilirsek, çıkarılacak ödenekle dalgakıranları kısa sürede tamamlayabiliriz. 10 yılda 10 kilometre bir alan kaybettik. Vatandaşların yüzlerce dönüm tapulu arazisi sulara gömüldü. Deniz evlere dayandı. İmar planı beklemeye zaman kalmadı. Tekrar başa dönmeye gerek yok. Sürekli akan toprak, denizde sığlaşmaya ve ekolojik dengenin bozulmasına da yol açıyor. Elimizde fotoğraflar ve raporlarla birlikte yetkililere sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Kıyı erozyonunun hızla yayıldığı gerçeği, yatırım önceliklerinin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken bir olgudur" diye konuştu.

YATIRIMCILAR GERİ DÖNÜYOR

Altınova, 14 kilometrelik kumsalı ve verimli topraklarıyla geleceğini ekolojik tarım ve turizmde arıyor. Erozyonun ellerini kollarını bağladığını, marina ve rekreasyon alanlarından oluşan sahil projesini hayata geçiremediklerini söyleyen Başkan Sürer, "Altınova'mıza yatırımcı davet ediyoruz, erozyonu görünce geri dönüyor" dedi.

Yıllardır Altınova'yı tehdit eden kıyı erozyonunun, Madra çayına yapılan baraj ve beldenin karşı kıyısında bulunan Midilli'deki marinalar yüzünden son yıllarda etkisini daha da arttırdığı belirtildi.