BIST 10.292
DOLAR 32,70
EURO 35,13
ALTIN 2.439,37
HABER /  SPOR

Denizden tuhaf sesler

İstanbul boğazının dibindeki ses seviyesi birçok nokdadan alınan ölçümlerle ölçüldü. Ortaya işte bu tuhaf ses çıktı.

Abone ol

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 5 kişilik bir bilimadamı grubu, TÜBİTAK'ın da desteğini alarak önemli bir projeye imza attı. İstanbul Boğazı'nda Sualtı Ortam Gürültüsü Ölçümü adlı projede Telekomünikasyon Mühendisliği Öğrencileri çalışıyor.

Yaklaşık iki yıldır devam eden projenin başında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Akgül bulunuyor.

Projenin amacı deniz dibindeki gürültüleri sekiz hidrofon yardımıyla kaydetmek ve gelecekte aynı konuda çalışacaklara yol göstermek.

"İSTANBUL BOĞAZI OKYANUSTAN DAHA GÜRÜLTÜLÜ "

Projenin başında yer alan Prof. Dr. Tayfun Akgül, ölçümlerin sonucunda İstanbul Boğazı'ndaki gürültünün okyanustaki gürültüden 100 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Projenin başlangıcından bu yana İstinye, Ortaköy, Beykoz çevrelerinden alınan ölçümler analiz edilerek bir rapor hazırlandı. Raporun ise, Ocak ayında TÜBİTAK'a teslim edilmesi gerekiyor. Akgül boğazın gürültülerle "Genel olarak söyleyebileceğimiz şey şu: Boğaz bir kanal olması dolayısıyla hem Karadeniz'deki gemilerin hem Marmara'daki gemilerin o anda boğazdan geçiş yapmasalar bile gürültülerinin kılavuzlanarak taşındığı bir kanal" diye konuştu.