Yunanistan Kültür Bakanlığı, Girit adasında deniz seyahatinin tarihi hakkındaki inanışları değiştirebilecek keşifler yapıldığını açıkladı.
Abone olYunanlı Arkeologlar, adanın güney kıyısındaki mağaralarda, 130 bin ile 700 bin yıl önce kullanıldığını düşündükleri balta ve çeşitli eşyalar buldu.
Girit’in ana karadan dört veya beş milyon yıl önce koptuğunu belirten bilim insanları, bulunan el aletlerini adaya getiren kişilerin deniz yoluyla seyahat yapmış olmaları gerektiğini ifade etti.
Bilim insanları, yapılan keşfin insanlık tarihine ait inanışları değiştirebileceğini ve insanların Afrika üzerinden Avrupa’ya geçtiğini savunanların teorisinde çelişki doğurduğunu belirtti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bulgular, deniz yolculuklarının zannedilenden on binlerce yıl önce yapıldığını ortaya koyduğu gibi ilk insanların kavramsal yetenekleri hakkındaki görüşleri de değiştiriyor” denildi.
Yunanistan’ın tarihinde açık denizlerdeki ilk yolculuğun 11 bin yıl önce yapıldığı biliniyor. Dünya da ise denizlerde yolculuğun yaklaşık 60 bin yıl önce başladığı düşünülüyor.
MAĞARA VE KAYALIKLARDA BULUNDU
Arkeologlar, en az 130 bin yıl öncesine ait olduğunu belirttikleri aletleri Plakias köyünün yakınlarındaki mağara ve kayalıkların oluşturduğu sığınaklarda keşfetti.
Taştan yapılma el aletlerinin yaklaşık 200 bin yıl önce Afrika’da evrim geçiren ve modern insan ırkının öncüsü olan Homo Erectus ve Homo Heidelbergensis’le bağlantılı olduğu belirtildi.
Kültür Bakanlığı’ndan Maria Vlazaki, “Bugüne kadar Girit Adası’nda Erken Taş Devri’nde yaşamış insanlara ait bir delil bulamamıştık” dedi ve ilk insanların adaya nereden geldiklerinin bilinmediğini belirtti.
Adadaki yerleşimlerin geçici olup olmadığı hakkında da fikirleri bulunmadığını söyleyen Vlazaki, “İlerideki çalışmalarımızda daha fazla bilgiye ulaşacağız” dedi.