BIST 9.938
DOLAR 35,39
EURO 36,55
ALTIN 3.019,76
HABER /  GÜNCEL

Deniz korsanlığı milyarlarca dolar kayba yol açıyor

Deniz korsanlığının küresel ekonomi üzerindeki kaybının yılda 7 ile 12 milyar dolar dolar arasında olduğu açıklandı.

Abone ol

Somali açıklarında uluslararası donanmaların devriye gezmesine rağmen korsanlık eylemleri artıyor

Deniz korsanlığının küresel ekonomi üzerinde yarattığı mali etkiler, korsanlara ödenen fidyeler, güvenlik araç gereçleri ve korsanlığın ticaret üzerindeki etkileri dikkate alınarak hesaplandı.

İngiltere'deki düşünce kuruluşu Chatham House'un yayımladığı raporda, deniz korsanlığının maliyetini değerlendirmenin güç olduğu kaydediliyor ve 2005 yılından bu yana, deniz korsanlığının faturasının, ortalama beş kat arttığı tahminine yer veriliyor.

Küresel ekonomiye en büyük zararı veren deniz korsanlığının Somali açıklarında düzenlenen eylemlerden kaynaklandığı kaydedildi.

Denizlerde, uluslararası güçlerin devriye gezmesine rağmen, son yıllarda korsanlık olayları yoğunlaştı ve bu tür eylemlere girişilen bölgelerin kapsamı genişledi.

Chatham House raporunda, 2006 yılından bu yana 1600 deniz korsanlığı olayı saptandığı ve 54'den fazla insanın öldüğü kaydedildi.

Rapor, Afrika Boynuzu, Nijerya, Gine Körfezi ve Malacca Boğazı'nda deniz korsanlığı sorununa eğiliyor ve tehlikeli bölgelerden kaçınmak için gemilerin başka rotaları kullanmak zorunda kalmasının maliyetinin 2,4 ile 3 milyar dolar arasında olduğunu bildiriyor.

Somali açıklarındaki donanma operasyonları için yılda 2 milyar dolar civarında bir para harcandığı kaydediliyor.

Rapor için gereken araştırmayı sağlayan Colorado'daki One Earth Future Foundation adlı düşünce kuruluşundan Anna Bowden, "Bu maliyetlerdeki artış astronomik boyutlarda. Asıl kaygı yaratan sorun ise, bu harcamalarla sadece 'hastalığın belirtilerini' tedavi edilmesi. Hastalığın asıl nedenini gidermek içinse, hemen hiçbir şey yapılmıyor." diyor.

2011 Yılının başında 18'i aşkın ülkeden 500 dolayında gemi personeli, dünyanın çeşitli yerlerinde deniz korsanlarınca rehin alındı.

Somali, yirmi yıldır iç siyasi çalkantılar yaşıyor ve deniz korsanları da asayiş yokluğundan yararlanarak güç kazanıyor.