BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 3.034,45
HABER /  GÜNCEL

Deniz fenerleri turizme açılıyor

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü, tarihi deniz fenerlerini turizme çamak için kolları sıvadı. İlk etapta 5 fener restore edilerek turistin hizmetine giriyor

Abone ol

Bugüne kadar, VTS olarak adlandırılan bilgisayarlar, radarlar, kameralar, sensörler, profilleyiciler, haberleşme araçları gibi modern cihazlardan oluşan Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri'ni devreye sokan Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü, şimde de deniz fenerlerini turizme açmak için kolları sıvıyor.

Tarihi deniz fenerlerini turizme kazandırmayı amaçlayan proje ile Boğaz bölgesindeki fenerler uzaktan kumanda edilecek. İşletme ile ilgili her türlü işlem www.coastalsafety.gov.tr adresinden yapılacak, her türlü bilgi yayınlanacak. Özel bir telefon numarası da olan "Mavi Masa" kurularak, özel sektörün denizlerle ilgili tüm sorunlarına çözüm bulunacak.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürü Kaptan Barış Tozar, ilk etepta yapımı 1800'lü yıllara uzanan beş adet deniz fenerinin bakımı yapılarak, turizme açılacağını söyledi. Köklü denizciliğe sahip ülkelerde deniz feneri turizminin önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Tozar şunları söyledi: "Bu zenginliklerimizi değerlendirmeliyiz. İlk etapta Fenerbahçe, Ahırkapı, Şile, Rumeli ve Anadolu fenerlerinin bakımını yapıp, buraları ziyarete açacağız. Böylece deniz fenerleri hem daha iyi korunacak, hem de ülke turizmine katkıda bulunacağız." İstanbul'un en güzel fenerleri şöyle:

Kumkapı Feneri
Türkiye kıyılarına ilk fener 1755'de Kumkapı'da yapıldı. Gemiciler, "Burada bir fener yapılırsa uzağa giden gemiler ışığı görür kaza yapmaz" demiş. Ve Padişah III.Osman, Ahırkapı'da bir fener yaptırılması talimatını vermiş.

Yeşilköy Feneri
İstanbul Boğazı'na giriş yapan gemiler önce tarihi Yeşilköy Feneri'nin ışığıyla karşılaşır. Böylece gemiler Boğaz giriş rotalarını tespit eder. 1856'da Fransızlar tarafından inşa edilen fener 23 metre yüksekliğinde.

Ahırkapı Feneri
Hem İstanbul Limanı'na giriş, hem de İstanbul Boğazı'ndan geçişlerde rota feneri durumunda. Bu fener, Osmanlılar zamanında Fransızlar'a verilen imtiyaz neticesinde 1857 yılında Fransız Fenerler İdaresi tarafından yaptırılmış.

Rumeli Feneri
1856'da Fransızlar tarafından tesis edilen fener, kulesi içinde Sarı Saltuk Hazretleri'nin mezarının bulunduğu iddiasıyla halkın ziyaret ettiği kutsal bir mekan.

Şile Feneri
Türkiye'nin en büyük feneri. Rumeli Feneri ile Karadeniz'de kıyı emniyetini sağlayan iki fenerden biri. Fransız Fenerler İdaresine yaptırılmış. 8 adet göz şeklindeki fener, gemilere göz kırpıyor.

Kaynak : Sabah