Deniz Feneri Derneği suçlamalara cevap verdi. 'Yasal bağ yok' diyen başkan dernekten aldıkları bağışı kabul etti.
Abone ol Deniz Feneri. Almanya'daki dernekle yasal ilgilerinin olmadığını logolarının da farklı olduğunu söyledi. Soru cevap kısmında bazı sorular Yılmaz'ı kızdırdı.Engin Yılmaz, Almanya’daki derneği aynı ismi kullanmaması konusunda uyardıklarını söyledi, Yılmaz diğer kuruluşlardan aldıkları gibi Alman Deniz Feneri Derneği’nden 7 milyon Euro yardım aldıklarını kabul etti.
Deniz Feneri Genel Başkanı Engin Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri saat 11:00’de haklarındaki iddiaları yanıtladı. Yılmaz, kalabalık bir basın mensubu önünde kameraların karşısına geçti. Toplantının soru cevap kısmında Yılmaz ile gazeteciler arasında gergin anlar yaşandı.
Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz, Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Altan ve Muhasip Üye Avukat Mehmet Cengizle beraber, Almanya'da faaliyet gösteren Deniz Feneri e.V. derneği hakkında açılan soruşturma ile ilgili medyada yer alan iddialarla ilgili basın toplantısı düzenledi.
LOGOLARI FARKLI AMA BİZİMKİ GÖSTERİLİYOR
Yaklaşık 1 haftadır medyada yer alan haberlerde Almanya'da faaliyet gösteren Deniz Feneri e.V. hakkında Alman yargısı tarafından başlayan dava süreci ardından söz konusu dernek ile kendi dernekleri arasında kasıtlı olarak bağ kurulmaya çalışıldığını söyleyen Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz, "Almanya'da kurulu dernekle hiçbir organik ve yasal bağımız yoktur. Yapılan bütün yayın ve haberlerde, bütün uyarılarımıza rağmen, logo ve görüntülerimiz kasıtlı olarak kullanıldı. Kamuoyu önündeki itibarımız planlı ve bilinçli bir şekilde karalandı. Bu linç girişimine sebep olan ve katkıda bulunan kişi ve kuruluşları her türlü yasal hakkımızı saklı tutuyor ve adım atmak için yargı sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz." dedi.
Yaptıkları başarılı çalışmalar sonrasında Almanya'da kurulu Deniz Feneri e.V. derneği gibi pek çok ülkede kendilerini taklit eden kurum olduğunu söyleyen Yılmaz, "Sadece Almanya'da değil Türkiye'de ve pek çok coğrafyada derneğimizin adını taklit eden kurumlar ortaya çıktı. Bu başarılı olmuş her markanın kaderidir. Adımızı kullanan bu oluşumları ya çatımız altına alma yoluna gittik, ya da isimleri değiştirmemeleri halinde deniz fenerini koruyacağımızı söyledik. Bu alman derneğine de aynı uyarı yapılmıştır. Bu gün bir kez daha açık net belirtmek istiyorum. Bu alman derneği ile aramızda hiçbir resmi ve hukuki bağ bulunmamaktadır." ifadesini kullandı.
2007'DE ÜÇ AY DENETİME TUTULDUK
Alman yargısı tarafından başlatılan soruşturma sonrasında Türkiye'de de kendilerinin içişleri bakanlığı tarafından Mayıs-Ağustos 2007 tarihleri arasında 3 ay boyunca denetime tabi tutulduğunu dile getiren Yılmaz, denetim sonucunda Almanya'da bulunan dernek ve Kanal 7 Televizyonu ile olan ilişkilerde suç unsuruna rastlanmadığının tespit edildiğini belirtti.
Almanya'daki dernek hakkında soruşturmanın açılmasının ardından Alman milletvekillerinin da aralarında bulunduğu bir grubun derneği ziyaret ettiğini ve son derece olumlu izlenimlerle ayrıldığını aktaran Yılmaz, isteyen herkese kapılarının açık olduğunu ifade etti.
O DERNEKTEN ALDIĞIMIZ BAĞIŞI YASAL YOLLARLA KABUL ETTİK
Medyada yer alan Alman yargısı tarafından hakkında dava açılan Alman Deniz Feneri Derneği'nden yasal olmayan yollardan para aldıkları iddiasının gerçeği yansıtmadığını savunan Engin Yılmaz, "Deniz Feneri olarak gerekli yasal prosedürler çerçevesinde, Deniz Feneri e.V. adındaki dernekten üç yıl içinde toplam 6 milyon 940 bin Euro bağışı tamamen yasal prosedürlerle ve bankalar yoluyla kayıt altında kabul etmiştir. Bu bağış nedeniyle derneğimizin suçlanmasını art niyetli bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Zira derneğimizin aynı yasal çerçevede yurt dışındaki başka kuruluşlardan da bağış kabul etmiş, hatta AB fonlarından da kaynak kullanmıştır."
"KANAL 7 İLE OLAN İLİŞKİMİZ PROFESYONEL BİR İLİŞKİDİR"
Kanal 7 televizyonu ile olan ilişkileri hakkında çıkan iddialara da değinen Yılmaz, bu kanal ile olan tüm ilişkilerin profesyonel bir şekilde yürütüldüğünü aktardı.
DİĞER TELEVİZYON KURULUŞLARINA AÇIĞIZ
Kanal 7 televizyonunun Deniz Feneri Programı'nın başladığı günden bu yana hiçbir kar etmemesine rağmen sosyal sorumluluk yaklaşımı ile programı yayından kaldırmadığına dikkat çeken Yılmaz, "Bu sosyal sorumluluk anlayışının Kanal 7 ile sınırlı olmadığını biliyoruz ve bizi ağırlamaya hazır olan tüm kanallar ile görüşmeye hazırız. Bu programı daha ileri götürecek imkan ve güce sahip ola tüm medya kuruluşları ile görüşmeye hazırız. Kanal 7 ile olan profesyonel ilişkimiz tüm televizyon kanalları ile kurmaya hazırız." şeklinde konuştu.
Yılmaz açıklamalarının ardından basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevapladı. Basın mensuplarının "Konuşmanız içinde söz konusu Alman derneğini isminizi kullandığı konusunda uyardığınızı açıkladınız. Ne zaman uyardınız ve bunu yazılı olarak görebilir miyiz?" şeklindeki sorusu üzerine Yılmaz, "Başından beri uyardık. Ben dernek kurulduktan beri sözlü olarak hepsini uyardım." ifadesini kullandı.
'DERNEĞİ NE ZAMAN UYARDINIZ' SORUSU
Basın mensuplarının "tam olarak tarih verebilir misiniz?" şeklindeki sorusu üzerine Yılmaz, "1999-2000 yıllarında olabilir" cevabını verdi. Bir basın mensubunun "2000 yılında uyardığınızı söylüyorsunuz ama dernek 2002 yılında kurulmuştu" sözleri üzerine "Hayır. Siz gayet araştırmacı bir gazetecisiniz. Araştırırsanız tüzüğünde görürsünüz." cevabını verdi.
Bir basın mensubunun, "Özellikle Avrupa'da marka koruma kanunları çok ileri düzeyde. Siz Almanya'da ve diğer ülkelerde markanızı korumak için herhangi bir başvuruda bulundunuz mu?" şeklindeki sorusuna cevap veren Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Altan, "Hem Türkiye'de hem de dünyada tıpa tıp aynı ismi kullanmadığınız zaman markanızı koruma şansınız maalesef yok. Logolarımız aynı değil. Bunlara hassasiyetle dikkat etmenizi rica ediyorum." cevabını verdi.
Bir basın mensubunun "iddianamede gayri resmi muhasebenin Kanal 7 binasında tutulduğuna yönelik iddiaları" sorması üzerine Yılmaz, "Bunu bana değil kanal 7 yöneticilerine sorun" diye çıkıştı.
Pakistan'daki okullarla ilgili soruya da Yılmaz, "Pakistan'da o dernekle birlikte okullar yaptık. Hepsinin belgesi var. Yasal olmayan hiçbir işimiz yok" dedi.
Atlas pazarlama ile ilgili soruya Yılmaz, "ilişkimiz çok küçüktür" Şirketin üyeleri derneğinizin üyesi olması etik mi sorsuna "Neden olmasın. Olabilir böyle sivil toplum kuruluşları yok mu? Türkiye'de kamu yararına 500 dernek var.'