Martı Marina'nın Keçibükü mevkiinde yaptırdığı deniz dolgusuna vatandaşlar tepki gösterdi.
Abone olMuğla'nın Marmaris İlçesi Orhaniye köyü sınırları içinde yer alan bir iş adamına ait Martı Marina'nın Keçibükü mevkiinde yaptırdığı deniz dolgusuna vatandaşlar tepki gösterdi.
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz da olay yerinde inceleme yapmak üzere çalışma yapılan inşaat alanına geldi.
Denizin doldurulduğu yere beraberinde CHP İl Genel Meclisi üyeleri Dursun Kaplan ve Suat Esin, CHP Marmaris İlçe Başkanı Yamaç Kaya, Marmaris Belediyesi Başkanvekili Halil Gökovalı ve vatandaşlarla beraber gelen Topuz, önce marina yetkilileriyle görüştü. Konuyla alakalı marina yetkilileri, doldurulan alan için Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan bütün evrak ve ruhsatlarını tamamladıklarını belirterek bir kopyalarını milletvekili Fevzi Topuz ve beraberindekilere verdi.
Topuz da, "burada ne olursa olsun en büyük problem ayrımcılık yapılmaması. Vatandaş az ileride bir tane baraka yaptı diye ceza kesiliyor. Burada deniz dolduruluyor herhangi bir işlem yapılmıyor. Burada vatandaşa da müteşebbis ya da iş adamlarına da aynı muamele yapılmalı" diye konuştu.
Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar da konuyla alakalı şunları söyledi: "Biz burasıyla alakalı izinleri alabilmek için 15 senedir uğraşıyoruz. Biz yıllarca Özel Çevre Koruma Kurumuna dedik ki imar planları buralarda yapılsın insanlar da evlerini yapabilsin. Vatandaş da burada üç göz odalı bir ev yaptıklarında kaçak yapı durumuna düşüyor. Bir an evvel buna el atın dedik."
DOLGU YAPILAN İNŞAAT ALANINDA GERGİNLİK
Muğla Milletvekili Fevzi Topuz inceleme yaptığı sırada olay yerinde toplanan köylülerden Volkan D., "Burada denizi dolduruyorlar kimse bir ses çıkarmıyor. Bu iş bu ise buyurun" diyerek cebinden çıkarttığı 20 Türk Lirasını ikiye bölerek yere fırlattı. Volkan D., "Lazım olan alsın bunu başka da bir şey demiyorum" diyerek olay yerinden ayrıldı. Yırtılıp yere atılan para orada bulunan diğer vatandaşlar tarafından yerden alındı.
CHP İlçe Başkanı Yamaç Kaya "burada haklıyken haksız duruma düşüyoruz" şeklinde konuştu. Kaya ayrıca, basın mensuplarına "bu olayı yansıtmayalım" dedi.
Kendisine verilen evrakları inceleyen CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, kendisine dolgu ruhsatı olarak verilen evrakların 2008 yılında marina içerisindeki binalara ait yapı ruhsatları olduğunu, dolgu alanı için sadece özel bir firmaya proje çizdirildiğini, ancak ruhsat alınmadığını söyledi. Topuz, konuyla ilgili Marmaris Kaymakamı Alaaddin Serdar Polat'a telefon açtı. Topuz, Polat'la yaptığı telefon görüşmesinde şunları söyledi: "Orhaniye'de bulunan Martı Marina da bir dolgu yapılıyor diye
vatandaşlardan şikayet aldık. Bende incelemek için inşaat sahasına geldim. Burada bize gösterilen ruhsat inşaat ruhsatı. Bu dolgu ruhsatı değil. Dolgu izni alınmamış bir yerde hem de turizm sezonunda çalışma yapılması bence yanlış. Burada dolgu iznini ve inşaat yasağı döneminde izin verecek olan kaymakamlıktır. Hassasiyetle bu işin üzerinde duracağınıza inanıyorum."
MARMARİS KAYMAKAMI İNŞAATI DURDURMALI
Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Marmaris Kaymakamı Serdar Polat'ın telefonda kendisine verdiği cevabı şöyle basına aktardı: "Kaymakam bey ben sabah saat 10.00 da oradaki inşaat sahibine jandarmayı gönderdim, jandarma mühürledi diyor. İnşaatlar şu an çalışıyor diyorum, yok çalışmaması lazım diyor. İnşaat yasağı olduğu bir süreçte çalışma yapılmaması konusunda ben sizinle hemfikirim diyor. Ama hemfikir olduğu noktada gelip durdurması lazım."
DOĞA KATLEDİLİYOR
Bu konuda gerekli çalışmaları yapacaklarını anlatan Topuz, bu ruhsatı veren il imar müdürlüğünden yazılı olarak dolgunun nevini, ebadını sorduracaklarını belirterek "Bize verilen bu ruhsatlar 2008 yılında alınan ruhsatlar. Bunlar geçersiz ruhsatlar. Şu an yapılan işlem illegal bir işlemdir. Kaçak bir inşaattır. Şu an doğayı katlediyorlar. Devletin buradaki temsilcisi olan Kaymakam ve Özel İdare Genel Sekreteri 'şu anda bizim onlara verdiğimiz bir ruhsat yok. Benim bilgim dışında bir ruhsat verildiyse' diyor. Eğer Özel İdare Genel Sekreteri'nin ruhsatta haberi yoksa bizim diyebilecek başka bir şeyimiz yok" dedi.
Bu çalışmanın durdurulması gerektiğini belirten Topuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonuç itibariyle bu yasallığın sonunda elimizde bir yasal ruhsat yok. Yapılan işlem kaçak inşaattır. Bu inşaatın bir an önce durdurulması gerekir. Durdurulmazsa buradaki vatandaşlarımızın tepkisi bir başka olur. Bu şekilde devam ettikleri müddetçe doğayı kirletmekten başka bir işe yaradıkları yok. Bu olay bize buradaki yöneticilerin kimlerden talimat aldığını, kimlerin bu işi önceden planladığını gösteriyor."
Topuz, ayrıca, Marmaris'teki mobese kameralarını bundan birkaç ay önce hangi firmanın aldığını sorduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bunun cevabını da yetkililerden istiyoruz. Bu mobese kameraları kimler tarafından alınıp hediye edildiyse bunun da bedelini bir gün gelir o kişiler devletten kopartır ve koparıyorlar. Herhalde ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Bu iş bir an önce durdurulmazsa yasal işlemlere başlayacağımızı ve kendileri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı buradan ifade ediyoruz."