BIST 9.185
DOLAR 34,37
EURO 36,95
ALTIN 2.972,05
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Deniz Baykal Meclis Başkanı seçilir mi?

Meclis Başkanlığı seçimi için geri sayım başladı. Gözler ise adaylığını açıklayan Deniz Baykal'da. Peki Deniz Baykal Meclis Başkanı seçilebilir mi? İşte olasılıklar...

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, Meclis Başkanlığı seçimini bugünkü köşesine taşıdı.

"Baykal seçilir mi?" başlıklı bugünkü yazısında Taha Akyol, önce Deniz Baykal'ın seçilmesinin mümkün olduğu oy tablosunu analiz etti.

Baykal'ın tecrübeli bir politikacı olduğunun da altını çizen Akyol, şu tespitte bulundu:

"Baykal gibi tecrübeli bir politikacı, seçilebileceğine dair birtakım temaslar yapmadan sadece kâğıt üzerinde rakamları toplayarak mı aday oldu? Yoksa, HDP oy vereceğine göre, Baykal AKP ve MHP'den şu veya bu ölçüde oy alabilecek mi? Bilmiyoruz."

Taha Akyol'un yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

"İlk üç turda Meclis başkanı seçilemezse, en çok oy alan iki adayla dördüncü tur oylama yapılacak, hangisi daha fazla oy alırsa sayısı ne olursa olsun o seçilecek. Demek ki dördüncü turda Deniz Baykal ve AK Parti'nin adayı yarışacaklar. MHP oylamaya katılmaz veya boş oy verirse, 258 vekile sahip olan AKP'nin adayı Meclis başkanı seçilir. AKP bunu sağlamaya çalışabilir. Ancak son tura kadar AKP ile CHP arasında bir koalisyon süreci başlar da Meclis başkanlığı CHP'ye bırakılır mı?

Bilmiyoruz. 

Böyle bir AKP-CHP yakınlaşması olmazsa, Baykal ancak HDP'nin ve MHP'nin oylarıyla Meclis başkanı seçilebilir. MHP dördüncü turda Baykal'a oy verir mi, vermeyip AKP'li adayın seçilmesine yol açar mı, bunu da bilmiyoruz.

TEK PARTİ ZOR

Baykal gibi tecrübeli bir politikacı, seçilebileceğine dair birtakım temaslar yapmadan sadece kâğıt üzerinde rakamları toplayarak mı aday oldu? Yoksa, HDP oy vereceğine göre, Baykal AKP ve MHP'den şu veya bu ölçüde oy alabilecek mi? Bilmiyoruz.
Belli ki ilk üç turda her parti kendi adayına oy verecektir. Önemli olan dördüncü turda başkanın uzlaşmayla seçilmesi ve bu uzlaşmanın olası bir koalisyonu kolaylaştırmasıdır. AKP iktidarının özellikle 2011 den sonra otoriter tavırlara yönelmesinden tedirgin olarak bu partiden kopan oyların çabucak geri dönmesi beklenemez. Bundan sonra Türkiye'de tek parti iktidarının kolay kolay sandıktan çıkacağını sanmıyorum. AKP'nin bu gerçeği görmesi ve Meclis'teki diğer bütün partilerin de gelişmiş demokrasilerdeki gibi müzakereci ve uzlaşmacı davranmak zorunda oldukları bir döneme girmiştir Türkiye. Kısaca, sağduyu ve siyasi olgunluk.