BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Dengeleri sarsan şok ziyaret

TSK'nın resmi cezaevi ziyareti, tüm dengeleri altüst etti. Ergenekon'da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!

Abone ol

İNTERNETHABER

Ergenekon sanığı paşalara cezaevinde gerçekleşen resmi TSK ziyareti, Ankara gündemini alt üst etti. İktidar şimdilik sessiz; ancak muhalefet cephesinde büyük hareketlilik var. CHP'li Özyürek ziyareti geç kalınmış bir adım olarak değerlendirirken; tüm yorumlar askerin, Ergenekon'da artık taraf olduğu yönünde...

Genelkurmay Başkanlığı, Kocaeli Garnizon Komutanı’nın TSK adına Ergenekon soruşturmasından cezaevinde tutuklu bulunan emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’u ziyaret ettiğini duyurdu. Ankara gündemine bomba gibi düşen bu ziyaret haberine karşın iktidar sessizliğini korurken; muhalefet ayakta alkışladı.

"Özyürek: Geç kalınmış bir ziyaret"
NTV'nin haber bültenine telefonla bağlanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ziyareti; 'Geç kalınmış bir ziyaret' olarak yorumladı.
Özyürek; "TSK bugüne kadar devlete üstün hizmetleri olan bu paşalarımıza sahip çıkmamıştı. Ancak Başbuğ Paşa geç de olsa bu hatayı telafi etmiştir. Bu ziyaret geç kalınmış bir ziyarettir' dedi.

"Mutabakat bitti, asker taraf"

 

Ahmet Hakan'a göre ziyaret,
İlker Paşa'nın olaya yaklaşımının
en önemli göstergesi. İşte Ahmet
Hakan'ın ziyaret yorumu;
"Cezaevindeki iki emekli general,
benim aracılığımla kamuoyuna
verdikleri mesajda Genelkurmay’a
imalı ve dolaylı sitemler yollamıştı...
Sitemi besleyen duygu şuydu:
Genelkurmay’ın bize sahip çıkması
gerekir...
(...) Bence bu çok önemli bir gelişme...
Öncelikle İlker Başbuğ’un, Yaşar
Büyükanıt’tan farklı bir genelkurmay
başkanı olacağını kanıtlıyor...
İkinci olarak İlker Paşa’nın Ergenekon
davasında aykırı bir tutum izleyeceğini
gösteriyor...


Hürriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Ülsever, Korgeneral Mehdi’nin emekli paşaları ziyaretini ve bu ziyaretin Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanmasıyla Ergenekon soruşturmasında çok şeyin değişeceğinin ilk sinyalleri olarak yorumladı. İşte Ülsever'im ziyaret yorumu;

Beni oldukça şaşırttı: İlk tepkimi söyleyeyim çok şaşırdım. Bence Türkiye önemli atlamalar, sıçramalar yapıyor. Bunlardan biri Ergenekon’du, arkadan AKP’ye kapatılma davasının açılması, emekli generallerin tutuklanması ve bugünkü haber. 2008 yılının en göze çarpan olayları...

Bu önemli bir mesaj: Şöyle bir durum vardı; daha önceki Genelkurmay Başkanı'nın bu dava karşısında pasif kaldığı, tepki vermediği ve bunun TSK’da büyük rahatsızlık yarattığı iddiaları vardı. Şimdi birdenbire yeni Genelkurmay Başkanı bu iddiaları reddeden bir tutum içine girdi. Burada önemli olan Genelkurmay adına resmi bir ziyaret yapılmasının söylenmesi çok büyük mesaj içeriyor. Benim aldığım mesaj şu: ‘Biz bugünden itibaren bu davada tarafız’ diyorlar. Her ne kadar son sözde hukukun üstünlüğüne olan saygı ve güven tamdır dese de Genelkurmay’ın bugünkü hareketi sonuçta savcıların ve yargıçların kafasına soru işareti olarak girecektir.

Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, CNN Türk'te yayınlanan yorumunda, askerin 'Yargıya güvenimiz tamdır' mesajı da verdiğine dikkat çektiğini söyledi. Yetkin ziyaretle, "Kamuoyundan ve Türk Silahlı Kuvvetleri içinden gelen emekli paşalar niye yalnız bırakıldı " eleştirilerini gidermek için harekete geçilmiş olabileceğini de söyleyerek,  ziyaretin bir Korgeneral tarafından gerçekleştirilmesi çok üst düzey olarak değerlendirililebileceğini ifade etti.