BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Demokratikleşme paketinde sürpriz

Demokratikleşme paketinin en kritik konularından biri olarak gösterilen ana dilde eğitim masada.

Abone ol

İNTERNET HABER - Başbakan Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak 'çözüm komisyonu'nun gündeminde 'ana dilde eğitim' düzenlemesi de olacak. Bütün boyutlarıyla ele alınacak düzenlemeye Demokratikleşme Paketi'nde yer verilip verilmeyeceği karara bağlanacak.

Kamuoyunun merakla beklediği pakete son şekli bugün veriliyor. İçeriğine dair tartışmalar sürerken hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak'ın Ankara'da yankılandı. Ana dilde eğitimin paketin içinde olmadığı düşünülürken, gelen haberler aksi yönde.

Çözüm sürecini yakından takip eden gazetenin Ankara Temsilcisi yazar Abdülkadir Selvi, demokratikleşme paketinden ayrıntılar aktardı.

ANA DİLDE EĞİTİM BUGÜN NETLEŞECEK

Başbakan'ın bu yanıtı üzerine anadilde eğitimin pakette yer almayacağı beklentisi oluşmuştu. Ancak AK Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, anadilde eğitimin pakette yer aldığı ancak henüz üzerinde tartışma yapılmadığı öğrenildi. Başta Kürtçe olmak üzere özel okullarda ana dilde eğitimin önünü açan düzenlemenin, alternatif önerilerden oluştuğu öğrenildi. Bugün yapılacak toplantıda anadilde eğitim konusunun paketten çıkarılıp çıkarılmayacağı netleşecek.

SEÇİMLERDE SİSTEM DAR BÖLGE OLACAK

Çözüm paketinde Seçim Yasası'yla ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Yüzde 10 seçim barajı korunurken, 'Daraltılmış Bölge Sistemi'ne geçiliyor. Böylece seçim bölgeleri büyüklüklerine göre 2-4-6 milletvekiline bölünecek. Daraltılmış sisteme geçildiği taktirde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirler çok sayıda seçim çevresine bölünecek. Öte yandan paketin hazırlanması aşamasında üzerinde tartışılan yüzde 10 barajı ise Başbakan Erdoğan'ın kesin tavrı nedeniyle korunuyor.

MÜKERRER SUÇLAR

Hükümet, özellikle KCK suçlularını ilgilendiren, 'mükerrer suçlar'ı tek bir yasa hükmüne bağlayan düzenleme de getirecek. Katıldığı eylemden dolayı hem Türk Ceza Yasası, Terörle Mücadele Yasası ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'ndan dolayı birden fazla cezaya çarptırılanlarla ilgili yeni hükümler getiriliyor. Böylece eyleme katılan bir kişinin suça iştiraki nispetinde yargılanması esas alınıyor. Eylemlere katılan kişiler, örgüt üyeliği, örgüt liderliği, örgüte yardım ve yataklık gibi 6-7 ayrı maddeden cezaya çarptırılıyordu. Yapılacak değişiklikle bir eylemden yargılanan kişinin bir suçtan üç ayrı cezaya çarptırılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

NEFRET SUÇUNA DÜZENLEME

Çözüm paketinde yer alan 'nefret suçları' ile ilgili düzenlemeler de görüşülerek kabul edildi. Bu düzenlemeyle ırk, etnik kimlik, milliyet, din, dil, cinsiyet, fiziksel ya da zihinsel engellilik gibi belirli özellikleri nedeniyle işlenen suçlar hedef alınıyor. Buna göre Türk Ceza Yasası'nın 6. Maddesi'ne ek yapılacak. Bunun yanında, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi amacıyla Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik sözleşmesine konulan şerhin kaldırılması da planlanıyor. Türkiye, sözkonusu sözleşmenin 11, 10, 98, 7, 6 ve 4. maddelerinin çeşitli hükümlerine şerh koymuştu.

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI SON BULUYOR

Türkiye'nin demokratikleşme standartlarını yükseltmesi hedeflenen çözüm paketinde, 'Kamuda Başörtüsü' yasağını kaldıran düzenlemenin de yer aldığı öğrenildi. 12 Eylül darbesi döneminde 12.7.1982 tarihinde Kenan Evren imzasıyla yayınlanan genelge ile başörtüsüyle ilgili yasak getirilmişti. Çözüm paketinde 12 Eylül döneminde çıkarılan yasakçı genelgenin kaldırılmasıyla birlikte Devlet Memurları Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne de yeniden çekidüzen verilmesi planlanıyor.