Hükümetin yeni Demokratikleşme Paketi tartışmalar eşliğinde kabul edildi.
Abone olDemokratikleşme Paketi, görüşüldüğü Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Görüşmelere, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile MHP'li Faruk Bal arasında "Türk düşmanı" tartışması damga vurdu.
Meclis'te bugün iki önemli düzenlemenin görüşmeleri vardı. TBMM Anayasa Komisyonu, kamuoyunda "4. Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı kabul etti.
Tasarıya göre, seçimlerde her türlü propaganda, Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerle de yapılabilecek.
Siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili genel seçimlerinde yüzde 3 oy alması yeterli olacak. Kişilerin toplu ibadetleri yanı sıra bireysel ibadetlerinin engellenmesi de suç olacak.
MHP'Lİ BAL: TÜRKLÜĞE DÜŞMAN MISINIZ?
Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında gerginlik hakimdi. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay arasında sözlü tartışma yaşandı.
Faruk Bal, Beşir Atalay'a ''Türklüğe düşman mısınız?'' diye sordu. Bu sorusunun gerekçesi ise, Başbakan Yardımcısı'nın kısa süre önce söylediğini iddia ettiği ''Kabul etsek de etmesek de Öcalan bütün Kürtler'in lideridir'' cümleleriydi.
ATALAY: TÜRK DÜŞMANI DA SİZSİNİZ, YIKIM BAKANI DA
Başbakan Yardımcısı Atalay, Bal'ın hakaret ettiğini belirterek, "Türk düşmanı, millet düşmanı, yıkım milletvekili, yıkım bakanı sizsiniz. Hepsini iade ediyorum" dedi.
EL KAİDE ELEŞTİRİSİ
Atalay'ın, son dönemde Suriye'deki şiddet eylemleriyle gündeme gelen El Kaide örgütüne yönelik de eleştirileri oldu.
'El Kaide'nin İslam'a verdiği zararı hiç kimsenin vermediğini' kaydeden Atalay, "El Kaide sayesinde Müslümanlık deyince akla terör geliyor. Bunların yaptıkları felaket, bunlar kiralık katil, kimle çalıştıkları belli değil" ifadelerini kullandı.
ADALET KOMİSYONU'NDA EŞ ZAMANLI GÖRÜŞME
Anayasa Komisyonu'nda Demokratikleşme Paketi görüşmelerinin yapıldığı sıralarda Adalet Komisyonu'nun gündeminde Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını da öngören 22 maddelik teklif var.
Adalet ve Anayasa komisyonlarındaki görüşmeler eş zamanlı olarak yapıldı. Meclis Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelere Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katılıyor.
Eş zamanlı yapılan görüşmelere muhalefet milletvekilleri ''bir orada bir burada olamayız'' şeklinde itirazlarda bulundu.
Muhalefet milletvekilleri Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını ve tutuklulukta üst sınırın 5 yıl ile sınırlandırılmasını öngören düzenleme ile ilgili bir alt komisyon toplantısı istiyor. Ancak talep henüz iktidar partisinden olumlu yanıt bulmuş değil.
Zaman zaman usul tartışmaları yaşanırken CHP ile AK Parti'nin teklifleri birleştirildi. Bunun yanı sıra komisyon toplantısında yer sıkıntısı da yaşandı. Salonun yeri değişti.
Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeler halen devam ediyor.