Başbakan Erdoğan yarın, Kürt sorununda 'çözüm süreciyle' gündeme gelen 'Demokratikleşme Paketini' açıklayacak. Paketin içeriğine dair bilgi yok ama hükümete göre 'Gayrimüslim, Alevi ve Kürt vatandaşların kültürel haklarını ilgilendiren' düzenlemeler var.
Abone olKürt sorununda 'çözüm sürecinin' parçası olarak gündeme gelen 'Demokratikleşme Paketi' yarın Türkiye saatiyle 11:00'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.
Yazılı ve görsel basının yayın yönetmenleri ve temsilcilerinin bir kısmının davet edildiği Başbakanlık Yeni Bina’daki basın toplantısı, İngilizce ve Arapçaya simültane çevrilecek.
İçeriği uzun süredir ısrarla kamuoyu ile paylaşılmayan paket, Başbakan Erdoğan tarafından “Birçok kesimini şaşırtacak ve memnun edecek” diye nitelendiriliyor.
Yine Başbakan’ın “Her kesimini ilgilendiren düzenlemelerle Türkiye’yi ağırlıklarından kurtaracak” diye özetlediği paketin, salt çözüm süreciyle ilişkili olmadığını vurgulamak için özellikle 30 Eylül’de açıklandığı belirtiliyor.
Başbakan Erdoğan, 63 maddelik “2023 Siyasi Vizyon Belgesi”ni de kamuoyuna partisinin kongresinde geçen yıl 30 Eylül'de duyurmuştu.
Öte yandan aralarında Özgür Gündem, Evrensel, BirGün, Aydınlık, Sözcü, Sol, Yeniçağ, Ulusal Kanal, IMC TV, Hayat TV ve Halk TV’nin bulunduğu “muhalif” basın ise ‘yer darlığı’ gerekçe gösterilerek toplantıya davet edilmedi.
Temmuz’dan beri çalışılıyor
PKK’nın ateşkes ve silahlı güçlerini sınır dışına çıkarma adımlarının ardından gündeme gelen ve “İkinci Aşama” kapsamında hazırlanan “Demokratikleşme Paketi” için Hükümet kanadında Temmuz ayından beri yoğun bir çalışma sürüyor.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında “dar bir kadronun” ilk şeklini verdiği paketin başlıkları yine Temmuz ayının sonunda Başbakan’a sunuldu. Başbakan’ın başkanlığında yapılan mini zirvelerde ise somutlaştırıldı.
Başbakan’ın, Ağustos ayındaki Ramazan Bayramı ve sonrasındaki haftada üzerinde çalıştığı belirtilen paketin, Ağustos sonunda açıklanması bekleniyordu. Bu kapsamda TBMM’nin eylül ayının ikinci haftasında açılması da öngörülüyordu.
Hükümetin pakete ilişkin takvimi, BDP ve PKK kanadından gelen “Çözüm sürecinde hükümetin ikinci aşamada atması gereken adımlar konusunda 1 Eylül’e kadar hazırlıklarını tamamlaması ve 15 Ekim’e kadar bazı pratik adımların atılması” şeklinde özetlediği takvimle de örtüşüyordu.
Ancak çeşitli spekülasyonların ardından Erdoğan paketin 30 Eylül’de, yani TBMM’nin açılışından bir gün önce açıklanacağını duyurdu.
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik ise paketin açıklanmasıyla birlikte kendini “öteki” hissedenlerin taleplerinin giderileceğini belirtiyor. Çelik’in basına verdiği bilgilere göre pakette, “Gayrimüslim, Alevi ve Kürt vatandaşların kültürel haklarına ilişkin düzenlemeler” olması bekleniyor.
“Ötekiler” ne bekliyor?
BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İsa Baluken, pakete önyargı ile bakmadıklarını söylüyor.
İçeriği tam olarak kesinleşmeden çözüm sürecinin bundan nasıl etkilenebileceğini öngörmenin de mümkün olmadığını vurgulayan Baluken, “Bununla birlikte bazı pratik sonuçlar çıkmazsa hiç kuşkusuz süreç açısından olumlu olacağını söylemek mümkün değil” diyor.
Paketten bekledikleri “pratik sonuçları” ise “Seçim barajı ve hazine yardımındaki adaletsizliğin kaldırılması, cezaevindeki siyasi tutukluların serbest bırakılması” olarak özetliyor.
Paketin açıklanması öncesinde BBC Türkçe’ye konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise Alevi Çalıştayları sürecinde cemevlerinin inanç merkezi değil ibadethane olarak kabul edilmesi fikrini ısrarla savunduklarını anımsatıyor.
Paketin içeriğine ilişkin basına yansıyanlardan yola çıkarak “Cemevleri pakette yine inanç merkezi olarak karşımıza çıkacak görünüyor” iddiasında bulunan Geçmez, “İyimser değiliz, bekleyip göreceğiz” diyor.
Öte yandan basına yansıyanlar dışında paketten ne çıkacağını kimse bilmiyor. Başbakan Erdoğan ise paketin içeriğine ilişkin yapılan haber ve yorumlar için ısrarla “tamamı afakîdir, yersiz ve yetersizdir” diyor.