BIST 10.001
DOLAR 35,42
EURO 36,46
ALTIN 3.047,31
HABER /  GÜNCEL

Demokrat Yargı'dan şok bir öneri daha!

Anayasa Mahkemesi kararı için "Yok hükmünde sayılsın" önerisi bu kez de Başsavcı Cihaner'in tahliyesi için ortaya atıldı.

Abone ol

Anayasa değişikliğiyle ilgili bir iptal kararının yok hükmünde sayılabileceğini ileri süren Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ın ardından Demokrat Yargı Derneği'nden yeni bir öneri daha geldi.

Demokrat Yargı Eş Başkanı Orhan Gazi Ertekin "Asıl dosyanın bulunduğu yer yani Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi ya da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi “bu karar yok hükmündedir” diyebilir" dedi.

Star gazetesinin haberine göre Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin aylar öncesinden internete düşen Yargıtay üyelerine ait ses kayıtlarında anlatılan plandaki gibi Erzincan Ergenekon davasını, Başsavcı İlhan Cihaner’in ‘evrakta sahtecilik’ davasıyla birleştirmesi ve tüm sanıkları serbest bırakmasıyla ilgili tartışma sürüyor.

Yargıtay 11. Ceza’nın Cihaner’i tıpkı adli mahkemeler gibi ‘ilk derece mahkemesi’ sıfatıyla yargıladığını haktırlatan hukukçular, Erzurum ve İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri’nin karara uyma zorunluluğunun olmadığını dile getirdiler. Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri’nin ilk derece mahkemelerinin üst mahkemesi olması nedeniyle Cihaner’le ilgili Erzurum veya İstanbul mahkemelerinin yeni bir karar verebileceği ifade ediliyor.

PROF DR. HAKAN HAKERİ: Mahkemeler birleştirme kararına uymak zorunda değildirler. Yargıtay, bir temyiz mahkemesi olarak karar verseydi uymak zorundaydılar. Ama Yargıtay’ın bu yargılamada normal bir mahkemeden farkı yok. Cihaner 1. sınıf savcı olması dolayısıyla orada yargılanıyor. Bu yönüyle 11. Ceza Dairesi’nin Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi’nden farkı yok. Şırnak’taki mahkemenin birleştirdim, tahliye ettim demesi tek başına hüküm ifade etmiyorsa Yargıtay’ın ki de hüküm ifade etmiyor. Belirli kişiler var diye hukukun alt edilmesi doğru değil. Dönem değişir ama hukukun aldığı yara ortadan kalkmaz.

ORHAN GAZİ ERTEKİN (Demokrat Yargı Eş Başkanı): Asıl dosyanın bulunduğu yer yani Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi ya da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi “bu karar yok hükmündedir” diyebilir. Çünkü dosyaya bakan iki mahkemenin de görüşü alınmamıştır. Dosyanın aslı temin edilmemiştir. En tehlikelisi bugünden itibaren paralel yargılama süreci başlamıştır. Karşı tarafın dosyasını çalınıp fotokopiyle yeni bir yargılama süreci dönemi başlatıldı. Yargıtay’daki yargılama CD üzerinden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi asıl dosya üzerinden. Asıl kararı verecek olan İstanbul’dur. O zaman herkes başkasının dosyasının fotokopisini alıp yargılamasını yapar. Bunu da Yargıtay 11. Ceza Dairesi başlatmıştır.

PROF. DR. VAHİT BIÇAK: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzurum dosyasını İstanbul’da birleştirmek isterse Yargıtay ile arasında sorun çıkar. Buna olumlu görev uyuşmazlığı denir. Bu durumda Yargıtay Ceza Genel Kurulu devreye girer. Çünkü aynı anda iki mahkemede aynı konu görülemez. Genel Kurul, yetkiyi İstanbul’a verirse İstanbul yeniden tutuklama çıkarabilir.