BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,35
ALTIN 2.919,45
HABER /  DÜNYA

Demokrasinin kabul etmeyeceği bir yol ortaya çıktı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mısır’da yaşanan askeri darbeye ilişkin, "Demokrat olduğunu söyleyen ve demokrasinin doğru olduğuna inana...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mısır’da yaşanan askeri darbeye ilişkin, "Demokrat olduğunu söyleyen ve demokrasinin doğru olduğuna inanan herkesin bu değişikliğin usulüne dair elbette bir karşı duruşunun olması lazım çünkü demokrasinin kabul etmeyeceği bir yol ve yöntem ortaya çıkmıştır" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakanlık Merkez Bina’da gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, ’Mısır’da yaşanan askeri darbeyi’ sorması üzerine Bozdağ, "Demokrasilerde iktidara gelmenin tek yolu seçimdir. İktidarların değişikliğinin tek yolu ’yine seçimdir’. İnsanlar, partiler programlarını ortaya koyarlar, milletin önüne çıkarlar ve seçimler olur. Seçimler sonucunda sandıkta millet kimden yana iradesini koyarsa, kime ülkeyi yönetme yetkisi verirse onlar ülkeyi yönetirler. Tabii ne kadar yönetirler o da anayasa, yasalar ve süreyle sınırlıdır. O süre dolduktan sonra, yeniden sandık kurulur ve hükümet olanlar milletin huzurunu bir yandan verirken bir yandan da yeni yapacaklarına ilişkin projelerini sunarlar ve halk bunları değerlendirir. Muhalefetin muhalefetini de değerlendirir, iktidarın iktidar olarak yaptıklarını da değerlendirir. Bunun sonunda iktidar ve muhalefet hakkında bir karar verir. Sonuçta bunun değerlendirmesini yapacak halktır" diye konuştu.
Bütün demokratik ülkelerde iktidara gelmenin ve iktidarın değişmesinin tek yolunun sandık olduğunu belirten Bozdağ, "Demokrasilerde böyledir. Demokrasinin olmadığı yerlerde sandık dışındaki yol ve yöntemlerle iktidara gelinebilir ama demokrasilerde asla sandık dışı bir yol ve yöntemle iktidara gelmek söz konusu değildir" dedi.
Mısır’da bundan önce de bir devrim yaşandığını hatırlatan Bozdağ, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Seçimler yapılmış, Cumhurbaşkanı seçilmiş, bu iktidar halkın iradesiyle oluşmuş. Doğru olan, iktidar değişikliğinin kurulacak sandıkta yapılacak oylamayla ve halkın iradesiyle gerçekleşmesidir. Her yerde iktidarın değişikliği halkın iradesiyle olur. Mısır’da halkın iradesiyle bir iktidar değişikliği yaşanmamıştır. Demokrasiye ve hukuka uygun bir değişiklik yaşanmamıştır. Demokrat olduğunu söyleyen ve demokrasinin doğru olduğuna inanan herkesin bu değişikliğin usulüne dair elbette bir karşı duruşunun olması lazım çünkü demokrasinin kabul etmeyeceği bir yol ve yöntem ortaya çıkmıştır."
(İHA)