AB Bakanı Bağış, Mısır'daki olanlardan yola çıkarken Türkiye'deki demokrasinin önemine vurgu yaptı.
Abone olAvrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sancaktepe Belediyesi tarafından düzenlenen sahur programına katıldı. Mısır'daki olaylara değinen Bağış, şunları kaydetti:
"Tahrir'dekiler de bizim kardeşimiz, Adeviyye'dekiler de kardeşimiz. Allah korusun, Mısır'da çıkacak bir iç savaş bizi üzer. Ancak bu dünyada öyle ülkeler var ki bundan maalesef mutluluk duyarlar. Sadece demokrasi istedikleri, darbeye karşı sivil bir direniş ortaya koydukları için, hiçbir şiddete bulaşmadıkları halde, polise molotofkokteyli atmadıkları halde, orada ibadetlerini yaparken açılan ateş sonucu 200'ün üzerinde Mısırlı kardeşimiz hayatını kaybetti.
Orada şehit olan bir kardeşimiz kendi kanıyla 'Katil Sisi' diye yazmış. O kadar dokunaklı, anlamlı ki Nil nehrinin bütün suyuyla yıkasalar o lekeyi kolay kolay temizleyemezler. Ancak bundan bizim de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak çıkarmamız gereken dersler var. O oyun daha evvel burada da oynanmak istendi. Bizim o yüzden çok hassas, teyakkuzda, dikkatli ve çok kararlı olmamız gerekiyor. Demokrasimizi kimseye yedirtmememiz gerektiğini Mısır'da yaşananlardan bir kez daha görmemiz gerekir."
Kardeşlik dokusunu güçlendirmeliyiz
Bağış, belediyelerin düzenlediği iftarlarda her ekonomik kesimden, etnik kökenden ve mezhepten vatandaşların bir araya geldiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Orada bir bütünleşme, bir kaynaşma, dostluk ortaya çıkıyor. Konu karın doyurmak değil, konu dostluk, kardeşlik. İşte çözüm süreciyle güçlendirmeye çalıştığımız o kardeşlik dokusunu, ramazanın bereketiyle farklı bir zirveye çıkardık. Bu kardeşlik dokusunun güçlenmesinden rahatsız olan çevreler de var.
Buradan onlara da seslenmek istiyorum; ülkeler kardeşlikle bölünmez, kalleşlikle bölünür. AK Parti bu ülkede kalleşlik sürecine son vermiştir. Allah'ın izniyle terör artık son bulmuştur. Bu ülkede hep beraber biriz, beraberiz. Hepimizin farkları olacak, bu doğaldır. Ancak her birimizin kendini eşit vatandaş olarak hissedebilmesi hepimiz için önemlidir. Bu kardeşlik dokusunu güçlendirmek zorundayız."