BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  DÜNYA

Demirtaş’tan süreç değerlendirmesi

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.<br/>Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binas...

Abone ol

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cizre’de yaşanan olaylarla ilgili soru üzerine açıklama yapan Demirtaş, konuyu hem merkezi hem de Cizre teşkilatı olarak araştırdıklarını söyledi. Demirtaş, "Ne amaçla yapılmış, niyetler nedir? Araştırmamızı tamamlayalım. Sürece ciddi katkısı olan görünüm değil. Yaklaşımımız bu olacaktır. Gençlerin örgütlenmesini savunuyoruz. Gençliğin örgütlü olmasını arzuluyoruz. Parti olarak yanında oluruz. Devletin de önünü açması gerekir. Gençliğin de buna dikkat edecek faaliyet içerisinde olması gerekir. Aslı astarını bilmeden konuşmak doğru olmaz. Gerekli araştırmaları yapalım. Açıklamaları yaparız” diye konuştu.

"SÜREÇ BİRAZ ENFEKSİYON KAPTI"
Bir gazetede verdiği demeçte yaşanan son olaylarla ilgili olarak sürecin tıkandığını söylediği hatırlatılan Demirtaş, "Bu süreç başladığından beri tıkanmanın önlenmesi gerilimlerin ortadan kaldırılması yaklaşımındayız. Türkiye’de 15 günlük gelişmeler sürecin biraz enfeksiyon kapmasına neden oldu. Hükümetin bazı açıklamaları politik gelişmeler özellikle gezi olaylarında hükümetin sert tutumu sokakta şiddetin muazzam derecede artması, koruculuk konusunda yeni korucuların alınması hiç de gerek duyulmadan bazı il ve ilçelerde yeni korucu kadroların doldurulması Roboski ile ilgili verilen karar, yeni karakol inşaatlarının hızlandırılması. Hükümetin yaptığı sert açıklama ve kullandığı üslup bir araya gelince, bu süreç devlet tarafından destekleniyor mu hükümet süreci ilerletmek istiyor mu kaygısı yarattı. Sıkıntı çıktı. Fakat bu süreç bitti tıkandı anlamına gelmiyor. Ama süreç zorlandı. Hükümetin demokratik siyasete destek konusunda güçlü mesajların verilmesi döneminde bu sıkıntılar yaşandı. Ama bunlar aşılacak" şeklinde konuştu.
Sürecin ikinci aşamasına geçtiklerini ifade eden Demirtaş, hükümetin bu konuda geniş bir tavır alması gerektiğini söyledi. Hükümetin demokratikleşme adımı attıkça sürecin doğru işlemesi açısından politik olarak desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Demirtaş, Öcalan’ın kaldığı yerin iyileşmesi ile ilgili olarak, "Yerinin iyileşmesinden çok eskiden kaldığı yer vardı ve maalesef ki son birkaç yıldır kaldığı yerden çıkarılıp dar hücreye konulmuştu. İç hukuk gereği ancak tecrit cezası alanlar dar yerde kalır. Süreç ve hukuk gereği asılında kaldığı yere geçmesi gerekir. Hükümetin ve adalet bakanını pozitif bakacağına inanıyorum. Türkiye’nin her cezaevine sevk nakil yapılıyorsa Türkiye’nin her iline mahkum nakilleri olabiliyorsa İmralı cezaevinde de olabilir. Ama somut bir gelişme söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

İMRALI’YA GİDECEK İSİMLER
İmralı’ya gidecek isimler ile ilgili yaşanan soruna da değinen Demirtaş, isimlerin tartışılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Demirtaş, "Biz isimlerin tartışılmasını hükümetin tartışmasını doğru bulmuyoruz. 1 kişi de gitse partimizi temsil eder. Mesele isim değil. Bu konulara takılıp kalmamak lazım. Bizde isimleri takıldığımız için bu tavrı koymuyoruz. Hükümetin isimleri tartışmasını doğru bulmuyoruz. Hükümet isimler arasına ayrım koyamaz. Sıkıntıları aştık” dedi.
Yeni anayasanın ikinci aşamada tümüyle gerçekleşmeyebileceğini aktaran Demirtaş, ikinci aşamanın demokratik siyaset kanalların açılacağı yasal güvencelerin oluşacağı aşama olduğunu kaydetti. Demirtaş, "Sorunların yüzde yüz çözüleceği aşama ikinci aşama değil. Silahlar devre dışı siyasetle mücadele olacak. Siyaset yöntemi ile mücadele olacak. Siyasetin elini güçlendirmek gerekir. İkinci aşama bunun yapılacağı aşamadır aslında. Hep birlikte demokratikleşmenin hızlı ve köklü olması için Türkiye’de demokrasi isteyen herkesin talepkar olması gerekir. Başbakan yol haritasını açıklayacağını söylemişlerdi. Umarım kalıcı demokrasiye denk düşen bir yol haritası olur bu yol haritası. Öyle sanıyorum ki hükümet bu yol haritasını önümüzdeki günlerde açıklayacak. Hep birlikte göreceğiz bakalım. Hükümetin açıklayacağı bu yol haritası hem sürecin hem Türkiye’nin demokratikleşmesinin gereğidir. Sadece Kürtlere verilmesi bir söz olarak algılanmasın. Söz verdi. Demokratikleşme adımı atacağı sözünü verdi. Bunun gereğini yerine getirmesi lazım tabi ki" diye konuştu.
(İHA)