BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş kim için ayrımcılık istedi?

Kürt yazar Miroğlu'nun başlattığı Kürtlere zenciler gibi pozitif ayrımcılık önerisine BDP Grup Başkanı Demirtaş'tan ret yanıtı geldi.

Abone ol

Kürt yazar Orhan Miroğlu'nun 'Kürtlere zenciler gibi pozitif ayrımcılık yapılabilir' sözleriyle başlayan Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün tepkisiyle büyüyen öneriye BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'tan yanıt geldi.

Tartışmanın etnik kimlik üzerinden yapılmasını doğru bulmayan Demirtaş, Türkiye'de ezilenler ve ezenler olduğunu, ezilenler grubuna giren herkesin pozitif ayrımcılığı hak ettiğini söyledi.

Demirtaş'a göre ezilen Kürtlerin yanı sıra ezilen Türkler, Aleviler, Ermeniler, Museviler, başörtülüler, eşcinseller, işçiler, kadınlar, yoksullar için de pozitif ayrımcılık uygulanmalı.

EŞCİNSELLERE DE POZİTİF AYRIMCILIK

Pozitif ayrımcılığı bir toplum içinde hak ve özgürlükler açısından geri kalmış kesimin diğerleriyle eşitlenmesi için yapılacak avantajlı düzenlemeler olarak tanımlayan Demirtaş, Akşam gazetesine verdiği röportajda bu konuda şunları söyledi:

"Tartışma Kürtlere pozitif ayrımcılık uygulanması üzerine başladı. Bu tartışmanın etnik kimlik üzerinden yürütülmesi doğru değil. Türkiye'de ezilenler ve ezenler vardır. Ezilenlerin içinde Kürtler de vardır. Evet, Kürtler görece olarak daha fazla eziliyor olabilir. Kültürel haklarıyla ilgili büyük sorunları var. Ama Türkler, Aleviler, Ermeniler, Museviler, başörtülüler, eşcinseller işçiler, kadınlar, yoksullar da var. Bütün bu gruplar Türkiye'nin ezilenleridir. İşte bu gruba giren herkes pozitif ayrımcılığı hak ediyor. Mesela işçi deyince Türk-Kürt ayrımı mı yapıyorsun? İşçi, işçidir. Tersanede can verdiğinde Türk ya da Kürt olmasına mı bakılıyor? Hayır. Ezenler kimlerdir? Bir avuç siyasetçi, bir avuç dolar milyarderi sermayedar, elinde medya gücünü bulunduran elitler. Bunlar Türkiye'de geri kalan kesimin hak ve özgürlüklerinden çok fazlasına sahip.

KÜRT ÖĞRENCİLERE KONTENJANA BEN KARŞI ÇIKARIM

Özkök bu tartışmaya yönelik yazısında Kürt öğrencilere YÖK'te kontenjan mı ayrılacak diye tepki göstermişti. Böyle bir uygulamaya ilk tepkiyi kendisinin göstereceğini söyleyen Demirtaş şöyle devam etti:

"Pozitif ayrımcılık yapılacaksa, birincisi Türk- Kürt ayırımı gözetmeksizin çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır. İkincisi deniyor ki 'Kürtlere üniversite sınavında avantaj sağlayalım' Hayır! Bana kalırsa üniversite sınavını kaldıralım. Ne Türk ne de Kürt sınava girsin. Bütün yoksul ve emekçi çocukları üniversitelere girip okuyabilsin. Ortaokuldaki eğilimine göre bir üniversiteye yerleşebilsin. Adaletsiz hiçbir şeyi desteklemem. Biri çıkıp dese ki 'Sadece Kürt öğrenciler sınavsız üniversiteye alınacak.' En başta tepkiyi ben gösteririm. Bunu asla kabul etmem. Kürt gençlerinin üniversiteye giriş oranının düşük olması zekalarının geriliğinden kaynaklanmıyor. Nedeni anadillerinde eğitim alamamaları ve Doğu'daki eğitimin altyapısının çok kötü olmasıdır. Yapılması gereken var olan ayrımcılığın kaldırılmasıdır. Çünkü Türk gençleri anadillerinde iyi eğitim alırken, Kürt gençleri kendilerine yabancı bir dilde kötü bir eğitim almaktadır.

KAN TAHLİLİ VE KAFATASI ÖLÇÜSÜ GETİRİR

Tartışmanın etnik kimlik değil ezen-ezilen üzerinden yapılmasını isteyen Demirtaş sözlerini şu örneklerle savundu:
"Diyarbakır'a yapılan bir eğitim-sağlık yatırımından sadece Kürtler değil, Diyarbakır'da yaşayan herkes faydalanır. Dolayısıyla 'pozitif ayrımcılık sadece Kürtlere yapılmalı' şeklinde bir tartışma yürütürseniz, bütün Türkiye'yi kan tahliliden, kafatası ölçüsünden geçirmeniz gerekir. Bu tartışma ezilen ve ezen tartışması olmalıdır. Ben bunu tepki görülmesinden çekindiğim için de söylemiyorum. Türkiye'de sadece Kürtler yaşamamaktadır."

DEMİRTAŞ'IN POZİTİF AYRIMCILIK ÖNERİLERİ

Demirtaş bu uyarısının ardından yapılabilecek pozitif ayrımcılık örnekleri için ise şunları söyledi:

"Ekonomik kalkınma açısından bölgesel ve yöresel teşvikler olabilir. Geri kaldığına inandığınız şehirlere örneğin Hakkari'ye, Artvin'e bölgesel teşvik uygulayabilirsiniz. Geri kalmış bölgelere eğitim ve sağlık gibi konularda yatırımlar yaparak pozitif ayrımcılık yapabilirsiniz. Ama biz bunu sadece Kürtlere yapıyoruz falan diyemezsiniz. Kimse kimseyi kandırmasın. Diyarbakır ve İzmir arasındaki açığı kapatmak açısından bir pozitif ayrımcılık yapılabilir. Ama bu buradaki Kürtlere yapılmış bir pozitif ayrımcılık olmaz. Bu Türkiye'nin gelişmesi için bölgesel geri kalmışlığın giderilmesi olur."