BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.955,99
HABER /  DÜNYA

Demirtaş: İmralı’dan mektup iletmek için gelmedim

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’e gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Brüksel’e İmralı’dan herhangi ...

Abone ol

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’e gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Brüksel’e İmralı’dan herhangi bir mektup iletmek için gelmediğini söyledi.
BDP Genel Başkanı Demirtaş, Brüksel’deki temasları kapsamında ilk olarak Avrupa Komisyonu Genişleme Komiseri Stefan Füle ile bir araya geldi. Füle ile Komisyon’da uzun süren bir görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş, "Karşılıklı gerek çözüm süreci, gerek yeni anayasa konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Onlar da Türkiye’deki gidişattan son derece memnunlar. Silahların susmuş olması ve demokratik siyasal çözümün aranıyor olması Avrupa’da da önemli yankı ve destek görüyor. Tabi ki bu sürecin AB-Türkiye ilişkilerini de pozitif etkilediğini ve uzun süredir kaybolmuş olan motivasyonun burada da hissedildiğini görüyoruz. Bunu görmüş olmak bizleri de mutlu etti. Kendileri de zaten hem AB-Türkiye ilişkilerindeki gelişmeleri hem de bununla doğrudan bağlantılı Türkiye’deki çözüm arayışlarını ve barış sürecini özellikle de yeni anayasa tartışmalarını yakından takip ediyorlar. Bu konuda partimizin yaklaşımlarını Sayın Füle ile paylaştık. Kendileri de zaten sürecin başından bu yana çok önemli bir destek sundular. Halen bu konudaki kararlı duruşlarını da sürdürüyorlar. Biz de bunu bir kez daha burada duymaktan memnun olduk" dedi.
Demirtaş, AB’nin kendilerinden veya BDP’nin AB’den talepleri olup olmadığına yönelik soruya daha ziyade sürecin karşılıklı olarak değerlendirildiği cevabını verdi. Demirtaş, anayasa konusunda ise şunları söyledi:
"Partimizin AB nezdinde saygınlığının çok daha arttığını bu toplantılar vesilesiyle gözlemliyoruz. Büyük bir güven var partimize karşı ve partimizin çözüm sürecinde oynadığı rol buralarda da yankı uyandırıyor. Avrupa Birliği kendi gündemini işletse bile müzakerelerinde Kopenhag Kriterleri’ne ilişkin sürecin bile takip ediliyor olması aslında Türkiye’deki barış sürecine önemli katkılar sunacaktır. Bu konuda kendileri de daha fazla Türkiye’ye destek olacaklarını ve bu desteğin geçmişe nazaran daha da artacağını ifade ediyorlar. Biz de bu konuda Türkiye’de demokratikleşmenin cesaretlendirilmesi ve yeni anayasa yapımı konusunda Türkiye’nin cesaretlendirilmesi konusunda AB’nin önemli rol oynayabileceğini ifade ettik. Anayasa ile ilgili biliyorsunuz biz net bir tutuma sahibiz. Yeni bir anayasa yapılacaksa BDP kesinlikle bunun içerisinde, hatta öncüsü olacaktır. Bu tutumumuz AB tarafından da izleniyor. Zaten yeni anayasa Türkiye’nin her yurttaşının hakkı ve beklentisi. AB de Türkiye ile ilişkilerinin ilerlemesi açısından bunu önemsiyor."
Ziyaretinin son İmralı görüşmesi sonrasına denk gelmesinin İmralı’dan Avrupa’daki üst düzey PKK üyelerine mektup iletme amacı taşıyıp taşımadığının sorulması üzerini ise Demirtaş, ziyaretin çok önceden planlandığını ve beraberinde iletilmek üzere İmralı’dan bir mektup getirmediğini kaydetti.
Demirtaş’ın Füle ile görüşmesi sonrası Füle’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada da, çözüm süreci içerisinde AB’nin her türlü desteğe hazır olduğunun ve Türkiye’nin üyelik sürecinin ülkedeki tüm demokratik tarafların katılımını gerektirdiğinin altı çizildi.
(İHA)