BIST 9.658
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.963,78
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş ABD'ye sık gitmesinin nedenini açıkladı!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Washington'a son dönem sık gitmesiyle ilgili "Bizi başkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur" dedi.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin ABD Temsilciliği ve Washington merkezli düşünce kuruluşu Kürt Politikası Araştırma Merkezi'nin beraber düzenledikleri, "Demokratik Özerklik ve Öz Yönetim Yoluyla Ortak Yaşam: Kürt Vakası" başlıklı konferansa katılmak için geldiği ABD başkentinde Amerikan Yönetimi'yle üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi.

Demirtaş, Washington'a son dönem sık gitmelerini ise "Bizi başkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur. Yoksa biz sorunların çözümünü Washington'a havale etmiş değiliz. Ne demokratikleşme sorununu ne de Kürt sorununu" dedi.

"Bizi başkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur. Yoksa biz sorunların çözümünü Washington'a havale etmiş değiliz. Ne demokratikleşme sorununu ne de Kürt sorununu"

 Bakanlıktaki görüşmenin ardından ise heyet aynı gün Beyaz Saray'da Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu direktör Charles Kupchan ile Türkiye'yi içine alan bölgeden sorumlu Mark Shapiro'yla görüştü. Görüşmelerde Türkiye'deki gelişmeler ağırlıklı yer tuttu. Demokratikleşme, çözüm sürecine dönüş, dokunulmazlıkların kaldırılması gibi konularda her iki taraf görüşlerini dile getirdi.

HDP kaynakları, toplantılarda Suriye'deki durum başta olmak üzere bölgesel konuların da ele alındığını ifade etti. Demirtaş, cumartesi günü kentten ayrılmadan önce Kürt konferansında da "Türkiye'nin Kürtleri: İç Savaş, Özerklik ve Çözüm Süreci" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

ABD'YE SIK GİTME NEDENİ

Demirtaş, Washington'a son dönem sık gitmelerini ise "Bizi başkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur. Yoksa biz sorunların çözümünü Washington'a havale etmiş değiliz. Ne demokratikleşme sorununu ne de Kürt sorununu" dedi.

Demirtaş, çözüm sürecinde Washington'ın bir arabuluculuk rolü üstlenip üstlenemeyeceği konusunda "Tabii ki dünyadaki birçok barış görüşmesinde, uluslararası örgütler, ülkeler arabuluculuk ve gözlemcilik gibi roller oynadılar. Bu Washington olabilir ya da ülkelerin desteklediği bir sivil inisiyatif olabilir. Çünkü bu güvensizlik ortramında tekrar masaya dönülecekse iki tarafın da güvenebileceği karma bir gözlemci heyete ihtiyaç var. Ama Türkiye'de hükümet buna yanaşmıyor" dedi.