BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 36,01
ALTIN 3.003,45
HABER /  POLİTİKA

Demirellere Şirin ortak

TMSF"nin Göltaş hakkında hazırladığı rapor ilginç bir ayrıntıyı ortaya koydu.

Abone ol

TMSF raporunda ilgi çeken bir nokta da sürekli kurum ile sürtüşme halinde olan ve Başkan Ahmet Ertürk'ün soru önergeleri ile TMSF'yi çalışamaz hale getirmek istiyor dediği Anap Eski Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Emin Şirin. Şirin ve kardeşi Murat Şirin 500 bin YTL sermayeli off-shore bankada 100'er TL ile ortak görünürken her iki bankanın da direktörler kurulunda görülüyor.

'Göltaş'ın içi Kıbrıs'tan boşaltılmış'

TMSF, Göltaş'taki incelemeleri sırasında Demireller'in Kıbrıs'ta kurulu bankası aracılığıyla halka açık şirketten 10 milyon $ çektiğini belgeledi. Araştırma bu bankada yoğunlaştı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Demirel Ailesi'nin halka açık Göltaş şirketinin içini boşalttığını bir rapor ile ortaya koydu. TMSF raporuna göre Demirel ailesi Kıbrıs'ta 1992 yılında kurdukları Kıbrıs Yatırım Bankası ve İngilizce adı Cyprus United Trade and Investment Bank olan Kıbrıs Off-shore aracılığıyla şirketten 1992 yılında 77 milyar TL'yi (Yaklaşık 10 milyon dolar) boşalttı. Raporun Kıbrıs Merkez Bankası kaynaklarına dayanılarak ortaya koyduğu bilgilere göre her iki bankanın büyük ortağı Yahya Demirel'in annesi Şefika Demirel'di. Göltaş ise offshore banka olan Cyprus Unidet Trade'a 1996 yılına kadar 88 milyar 336 milyon TL mevduat hesabı vardı. Ancak Göltaş 11 milyar TL faiz alacağından yönetim kurulu kararı bile olmadan vazgeçti. Göltaş'ı o tarihte denetleyen Denge Denetim adlı şirket ise 77 milyar TL'lik alacağın tahsilinde belirsizlikler olduğunu raporuna yazdı.

SPK DEVREYE GİRDİ

Bu raporun ardından devreye giren Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise halka açık olan şirketin parasının akibetini Göltaş yönetimine sordu. Bunun üzerine Göltaş Kıbrıs Yatırım Bankası ile protokol imzalandığını ve borcun 1997'dan başlamak üzere üç yıl 19 milyar 250 milyon TL'lik taksitlerle son taksidin ise 19 milyar 425 milyon olarak 2000 yılı sonunda ödeneceğini kurula bildirdi. TMSF raporuna göre firma aynı dönemde yani 1996-1997 yılında Kıbrıs Yatırım Bankası'na KKTC Merkez Bankası el koydu ve mahkeme de Kıbrıs Yatırım Bankası'nın iştiraki olan Cyprus Unidet Trade hakkında görüşülecek herhangi bir yetkili bulunmadığı için tasfiye kararı verdi.

PARA GİDİP GERİ DÖNÜYOR

Raporda Göltaş mevduatının tamanının SPK'ya bildirilen tarihten önce 1997 yılında ödendiğinin Göltaş kayıtlarında rastlandığı belirtiliyor. Ancak aynı dosyanın içinde firmanın petrokok alımı yaptığı Atakaş adlı firmanın hesap estralerinin dikkat çektiği bu ekstreler üzerinde yapılan inceleme sonunda Kıbrıs Yatırım Bankası adına şirkete gönderilen paranın aslında Göltaş'tan bu firmaya mal alımı karşılığında gönderilmiş gibi gösterilen paranın bu firmanın çalışanı olan Kazım Kürtoğlu adlı kişi tarafından tekrar Göltaş'ın hesabına Kıbrıs Yatırım Bankası adına EFT yapıldığının anlaşıldığı vurgulanıyor. Rapora göre 9 Haziran 1997'de Göltaş Akbank İsparta şubesinden 22.5 milyar TL'yi Atakaş İskenderun şubesine gönderiyor. Aynı gün Demirbank İskenderun Şubesi'nden Kıbrıs Yatırım Bankası adına 19 miyar 250 milyon TL Göltaş'ın hesabına yatırılıyor. Demirbank İskenderun şubesi hesaplarını inceleyen TMSF yetkilileri, Göltaş'tan gelen paranın 19 milyar 843 milyon TL'sinin Recap Atakaş adına virmanlandığı bunun 19 milyar 250 milyon lirasının Kazım Kürtoğlu tarafından nakit çekilerek Kıbrıs Yatırım Bankası adına Göltaş'ın hesabına yatırıldığının tespit edildiği belirtiliyor. Raporda 31 Temmuz, 2 Eylül, 17 Aralık 1997 tarihlerinde de benzer işlemlerin gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Cyprus United Trade and Investment Bank

ORTAKLAR: Ali Demirel, Aynur Enginertan, Emin Şirin, Ergun Aytaç, Kazım Murat Arulad, Habib Altındöven, Mehmet Murat Şirin, Mehmet Suat Çelebi, Sema Doğan, Şefika Demirel

DİREKTÖRLER KURULU: Emin Şirin, Habib Altındöven, Yayha Kemal Demirel, Osman Şıklar


Halkbank'ın parası da battı

TMSF yetkilileri, Göltaş'ta Demirel'lerin parayı petrokok alımı karşılığı gibi göstererek daha sonra banka mevduatını kapattığını böylece şirkete geri ödenmesi gereken mevduatın hileli yol ile tekrar şirket kaynakları kullanılarak kapatıldığı görüşüne vardılar. TMSF hazırladığı raporda Kıbrıs Yatırım Bankası'nın kuruluşunun ardından Halk Bankası'nın da yaklaşık 4 milyon dolarlık mevduatını bu bankaya yatırdığını ve bu paranın da bankanın iflası ile buharlaştığını ortaya koydu. Toplanan mevduatın ise başta Yükseliş Koleji olmak üzere Murat Demirel'in
şirketlerine çok düşük faizlerle aktarıldığı belirtiliyor.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

Şirketin sadece bir işlemini yakalayan TMSF, diğer işlemlerini de inceliyor. Fon, halka açık şirketten para transfer edilmesi nedeniyle dönemin yönetimi hakkında SPK'ya bilgi verecek ve mahkemelere suç duyurusunda bulunacak.

Kaynak: www.sabah.com.tr