Darbeleri araştıran Meclis komisyonu Süleyman Demirel'den randevu isteyecek...
Abone olKomisyon Başkanı Baş, "71 muhtırası ve 80 ihtilalinin başbakanı, 28 Şubat sürecinin cumhurbaşkanı bir kişinin dinlenmemesi, görüşünün alınmaması gibi bir şey söz konusu olamaz" dedi
1960 darbesi, 1971 muhtırası, 12 Eylül darbesi, 28 Şubat postmodern darbesi ile 27 Nisen e-muhtıra sürecini 3 ayrı alt komisyon aracılığıyla inceleyecek olan TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda dinlenecek isimler önümüzdeki hafta netleşecek.
BİLGİSİNE BAŞVURULACAK
Komisyon üyelerinden gelen öneriler arasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile emekli eski Genelkurmay başkanlarının isimleri yer alırken, Komisyon Başkanı Baş dün katıldığı bir televizyon programında, isimleri alt komisyonların belirleyeceğini ancak 71 ve 80 dönemlerinin başbakanı, 28 Şubat sürecinin de cumhurbaşkanı olan Demirel'in bilgisine başvurulmamasının söz konusu olamayacağını söyledi.
Baş, şöyle dedi:
KOMİSYON ZİYARET EDECEK
"Sayın Demirel 71 muhtırasında başbakan, 80 ihtilalinin başbakanı, 28 Şubat'ta cumhurbaşkanı. Dolayısıyla bu düzeyde döneme tanıklık etmiş olan birinin herhalde dinlenmemesi, görüşünün alınmaması diye bir şey söz konusu olmaz. Sayın Demirel'in komisyona davet edilmesi belki düşünülmez. Belli görevlerde bulunuş bu gibi kişileri bizzat ziyaret ederek görüşlerinin alınması Meclis'in nezaketine de uygun olur diye düşünüyorum. Komisyon Demirel'i ziyaret edebilir."
KOMİSYON ÜYELERİ DARBE MAĞDURU
Komisyon üyelerinin neredeyse tamamının darbe mağduru, bizzat bu dönemlerde bedel ödemiş insanlar olduğunu bunun da meselelere yakınlık duymak ve ortaya konulacak çözüm konusunda demokratik bir tutum alınması açısından önemli olduğunu vurgulayan Baş, "28 Şubat'taki fişlemelerin sayısına, 12 Eylül mağdurlarına bakarsanız bunlar Türkiye'de neredeyse her evden bir kişinin zarar gördüğü dönemler. Sağduyu kaybetmeden meseleyi incelememiz gerekir. Biz bireysel tanıklıklarımızdan yola çıkarak çalışmayacağız, yapılması gerekenler üzerine odaklanacağız. İnşallah çocuklarımız bu tip olaylara tanıklık etmeden büyürler" dedi.
Baş, bir soru üzerine "27 Nisan, e-bildirisi"nin komisyonda tartışmalardan sonra kabul edilmediğini, konunun kamuoyuna farklı yansıtıldığını belirterek şunları söyledi:
Minareyi düzeltme...
"'27 Nisan e-muhtıradır' dedik ama sonuçları itibariyle hükümetin dik ve dirayetli duruşuyla, sonuçlarının gerçekleşmesi anlamıyla, akim kalmıştır. 'Soruşturma konusu olmasın' demedik. Sadece Meclis'te komisyonumuzun aritmetiği açısından 3 tane alt komisyon kurabiliyoruz. 27 Nisan e-muhtırasını da 28 Şubat'ın bir devamı olarak incelenmesi gerektiğini kayda geçirdik. Burada bir ihtilaf yoktu. Komisyonda 'bunun isminin geçmesini mi istiyorsunuz' dediğimde, itiraz eden üyelerimiz 'evet' dedi. Tamam o zaman tekrar geçirelim dedik. Benim burada yaptığım minareye ip atmak suretiyle... 'Düzeldi mi düzeldi' demesi oldu. Açıkçası Mimar Sinan'ın durumu oldu."
Vekiller devrimci yayın okuyacak
12 EYLÜL darbesine ilişkin oluşturulan alt komisyon ise önceki günkü toplantısında belirlediği yol haritası çerçevesinde, darbenin 3 yıl öncesinden başlayarak o sürecin ekonomik, siyasi ve sosyal profilini çıkartacak. 1977 kanlı 1 Mayıs'ından başlayarak sırasıyla Kahramanmaraş ve Çorum olaylarını mercek altına alacak komisyon, bunun için bu olaylara ilişkin o dönem medyasına yansıyan haberleri tarayacak. Komisyon ayrıca o dönem Dev-Yol, Dev-Genç, Ülkü Ocakları başta olmak üzere etkili olan sağ ve soldaki siyasi hareket ve örgütlerin çıkarttığı yayınları tarayacak. Bu yayınlarda yer alan görüş ve taleplerin toplumsal olayları ne şekilde etkileyip etkilemediğine bakacak.