BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Demirel'den hükümete 28 Şubat itirazı

28 Şubat genelgelerini uygulamadan kaldıran hükümete dönemin MGK Başkanı Demirel'den itiraz var

Abone ol

Hükümet 28 Şubat kararlarının uygulanması için çıkarılan bazı genelgeleri iptal etti. Ancak bu karara itiraz var. İtirazı yapan isim o dönem MGK toplantılarına başkanlık eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel.

Hükümetin böyle bir yetkisi olmadığını söyleyen Demirel, "28 Şubat kararlarının iptali için hükümet karar alamaz. Çok istiyorlarsa MGK'den karar almaları gerekir" dedi.
Cumhuriyet gazetesinden Utku Çakırözer'e konuşan Demirel şunları söyledi:

MGK HÜKÜMETİN EMRİNDE DEĞİL

Bu yapılanla hükümet 28 Şubat'ta alınan 18 maddelik kararları iptal mi etmiş oluyor? Ettiyse hangi yetkiyle? O kararlar MGK'ye aittir. MGK de hükümetin emrinde olmayan anayasal kuruluştur. MGK kararını iptal etmişse, başında cumhurbaşkanının bulunduğu bir anayasa kuruluşunun kararını iptal etmiş durumda olur. Bir anayasal kuruluşun aldığı kararı da hükümetin iptal yetkisi yoktur.

8 yıllık eğitimden vaz mı geçiyorlar? Hükümet MGK kararlarını uygulayacaktır. Uygulamıyorsa kriz çıkar. Bu zamana kadar uyguladılar da. Uyguluyorlar da. 18 maddelik karara bakın. "Bunları yapmıyorum" diyebilecek mi? "Uygulamıyorum" derse mevcut kanunları uygulamamış oluyor. Onda da hakkı yok zaten. Bu kararlar içinde 8 yıllık temel eğitim de var. Yani yarından itibaren sekiz yıldan vaz mı geçilecek Türkiye'de?

İPTAL İÇİN MGK LAZIM

Burada çok önemli sorun şudur: MGK kararını bir hükümet iptal edebilir mi? Hayır. Bu ancak hukuka uygun şekilde iptal edilebilir. MGK kararı iptal edilecekse sadece alındığı yoldan gidilerek iptal edilebilir. Hükümet de o kurulun içindedir. Bunu MGK'den talep edebilir ancak.

Ama hükümet elinde iptal kararı olmadan "Biz bu kararı iptal ettik" diyorsa o ayrı meseledir. Yanlıştır. O zaman devlette iki kurum arasında yetki kargaşası, sürtüşmesi doğar Türkiye'de. Öyle bir durumda hükümet yetki tecavüzünde bulunur. Eğer MGK'den çıkmış "iptal ettim" diye bir karar yoksa, 28 Şubat kararları iptal edilmiş sayılmaz. Zaten böyle bir karar da alınmaması lazım. Hiç emsali de yoktur. Yaptıysa tartışılır.

KARARLAR DURUYOR

Başbakanlık'ın genelgeleriyle o kararların kendisi iptal edilmiş olmaz. Belki "28 Şubat'ın her şeyini kaldırdık" şeklinde siyasi izlenim vermek isteniyor olabilir. Ama kararlar duruyor orada. Uyguluyorlar da zaten.

HÜKÜMET NE YAPMIŞTI

Başbakan Erdoğan'ın 14 Aralık 2010'da yayımladığı bir genelgeyle 28 Şubat sürecinden kalma tüm talimatları yürürlükten kaldırdığı duyuruldu. Zaman gazetesindeki haberde, kaldırılan genelgeler arasında Refahyol hükümeti sonrasında kurulan hükümet döneminde kılık kıyafet hükümlerinin titizlikle uygulanması ve irtica ile mücadelede zafiyet gösterilmemesi yönündeki genelgelerin de bulunduğu söylendi. Kamuoyunda "28 Şubat kararları tarihe karıştı" şeklinde algılanan kararla ilgili Demirel yukarıdaki itirazlarda bulundu.