Darbeleri araştırma komisyon üyelerini "İşiniz fevkalade zor" sözleriyle karşılayan Demirel, 4 saat boyunca sorulara cevap verdi.
Abone ol12 Mart darbesi için ilk kez “Solcular yaptı” ifadesini kullanan Demirel, Cumhurbaşkanlığı dönemine denk düşen 28 Şubat postmodern darbesi için “Yasal sınırlar içinde yapılmış bir eylemdir” nitelemesini kullandı.
Demirel, derin devletle ilgili soruya "Derin devlet, derin iktidar hükümetleri yıkan askeriyedir" diye cevap verdi.
Demirel, darbe dönemlerinde Menderes'in idam fotoğraflarıyla tehdit edildiklerini öne sürdü. Komisyon Demirel'i ikinci kez dinleme kararı aldı.
Cumhuriyet tarihinde yaşanan tüm askeri müdahalelere tanıklık eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün Güniz Sokak'taki konutunda TBMM Darbeleri Araştırma ve İnceleme Komisyonu'nun sorularını cevapladı. Yenişafak'ın manşetine Demirel'in komisyon üyelerine anlattıkları yer aldı.
DARBELERDEN ÇOK ZARAR GÖRDÜK
12 Mart'ı solcular yaptı |
Demirel'in görüşmede '1971 darbesini solcuların yaptı' dediğini anlatan CHP'li Ahmet Toptaş şöyle devam etti: "Kendisine 'bu darbeyi solcular yapmışsa, binlerce solcunun işkenceden geçmesini nasıl değerlendiriyorsunuz' dedik. Demirel bu sözlerimiz üzerine bize Hasan Cemal'in kitabını örnek gösterdi. Türkiye'yi perişan eden ve solu tasviye eden bir dönemi Hasan Cemal'in kitabıyla bağdaştırmasını çok manidar bulduğumu söylemek isterim. |
Demirel, "Çalışmalarınıza yardımcı olmak için elimden gelen gayreti göstereceğimden emin olun" dedi. Komisyon üyeleri yaklaşık 4 saat süren görüşmede Demirel'e 40'tan fazla soru sordu. Darbelerin kötü olduğunu ve darbelerin yaşanmaması durumunda ülkenin çok daha farklı konumlarda olacağını dile getiren Demirel'in, "Darbelerden Türkiye çok zarar gördü. Bunların bir daha yaşanmaması gerekir. Siz onun için varsınız. Eline silahı alan darbe yapamamalı" dediği öğrenildi.
DERİN DEVLET ASKERİYEDİR
Demirel'e komisyon üyeleri tarafından darbe ve muhtıralarda yabancı ülkelerin özellikle ABD'nin etkisi soruldu. Demirel böyle bir etkinin olduğu kanaati taşımadığını belirtirken, ülke içinde birçok grubun darbe hevesinde olduğunu söylediği öğrenildi. Demirel'e sorulan sorulardan biri de son zamanlarda çok sık kullanılan "Derin devlet" tanımlaması oldu. Bir tane devlet bildiğini onun da Türkiye Cumhuriyeti olduğunu dile getiren Demirel, derin devletin bulunmadığını öne sürdü. Demirel'in, "İlla bir derin devlet aranacaksa iktidarları deviren, halkın iradesini Meclis'i hiçe sayan kapatanlara bakın. Bunları kim yaptı? Ordu yaptı. Derin devlet, derin iktidar hükümetleri yıkan askeriyedir" dediği öğrenildi.
MENDERES'İN FOTOLARIYLA TEHDİT EDİLDİK
Süleyman Demirel darbelerle ve muhtıralarla ilgili devletin etkin konumlarında görev yaptığı süreç içerisinde herhangi bir işlem yapıp yapmadığına eski Cumhurbaşkanı Demirel, "Bize hep Adnan Menderes'in idam edildiği fotoğrafları gösteriyorlardı" cevabını verdiği öğrenildi. Demirel'e yöneltilen sorular arasında başbakanlık yaptığı ve görevden uzaklaşmasına neden 12 Mart 1971 Muhtırası oldu. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın "12 Mart size MİT tarafından haber verildi mi?" sorusu ile "MİT eğer haber vermediyse daha sonra iktidar olduğunuz dönemlerde Teşkilat içinde bir değişiklik yaptınız mı?" sorusuna Demirel cevap vermedi. Demirel, 1971 muhtırasına sadece bir kişinin karşı çıktığını söylemekle yetindiği öğrenildi.
BAŞÖRTÜSÜYLE SORUNU YOKMUŞ
9. Cumhurbaşkanı Demirel'e "Başörtülüler Suudi Arabistan'a gitsin" sözleri de soruldu. Demirel, "Benim sözlerim yanlış anlaşıldı. Türkiye'de hukuken ve anayasal olarak başörtülü okumak yasak. 'Bunlar okumak istiyorlarsa yasak olmayan Arabistan'a gitsinler' dedim" cevabını verdi. Bu cevap üzerine AK Parti'li Nimet Baş, "Özal döneminde böyle bir yasak yoktu. 28 Şubat'tan sonra bu yasak getirildi. Şimdi kaldırıldı" şeklindeki çıkışına Demirel, "Benim de anamın başı örtük. Benim başörtüsüyle sorunum yok. Ancak şimdi yasağı kaldıran bir kanun yok" cevabını verdiği öğrenildi. AK Partili Özdağ'ın 28 Şubat ve 12 Eylül yargılamaları ile ilgili olarak "Psikolojik eşik aşıldı mı?" sorusuna Demirel, "Bunu bir psikolojik eşik olarak görüyorum" yanıtını verdi. 12 Eylül referanduma "Hayır" diyen Demirel'e, Özdağ'ın "Yargılanmaların önünü referandum açtı" demesi üzerine Demirel, "Herşeyin bir vakti zamanı vardır. Ama bunları uzatmamak gerekir. Başka mağduriyetlere yol verilmemelidir" cevabını verdiği öğrenildi.
ÇİLLER'E GİDİN HERŞEYİ ANLATIR
Süleyman Demirel, 28 Şubat'ın da yasal sınırlar içinde gerçekleştirildiğini iddia ederek, kendisinin yasalar bağlı olduğunu ve bu süreçte kimsenin rahatsız olmadığını söylediği öğrenildi. Dönemin iyi hatırlanması gerektiğini dile getiren Demirel'in irticanın yükseldiği konusunda belgelerin çıktığını, tarikatların hızla arttığını ve ülkenin bölünme noktasına geldiğini, bunun da toplumda büyük rahatsızlık yarattığını ileri sürdüğü belirtildi. "Postmodern darbe sürecinde Tansu Çiller'e hükümeti kurma görevini neden verdiniz?" sorusuna Demirel, "Ben öyle uygun gördüm. Ben görev veririm ama meclis isterse kabul etmez. Daha sonra görevi Mesut Yılmaz'a verdim. Çiler ve Erbakan'ın güçleri yetseydi de güven oyu almasını engelleselerdi. Çiller'e gidin herşeyi anlatır." cevabını verdi.