BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,61
ALTIN 2.982,56
HABER /  GÜNCEL

Deli Emin kütüphenecilerle buluştu

Filmin yaratıcısı Yılmaz Erdoğan ile Demet Akbağ, kütüphanecilere ‘Vizontele Tuuba’yı anlattı.

Abone ol

Sürgün edildiği kasabada kütüphane kuran ve ‘televizyonlu kütüphanesinde’ okuma bilincini aşılayan Güner Sernikli’nin öyküsünü işleyen ‘Vizontele Tuuba’ filminin oyuncuları Kütüphane Haftası’nın konuğu oldu.

Filmin yaratıcısı Yılmaz Erdoğan ile başrol oyuncularından Demet Akbağ, yurdun dört bir yanından başkente gelen kütüphanecilere ‘Vizontele Tuuba’yı anlattı.

Erdoğan, Milli Kütüphane’de düzenlenen 40. Kütüphane Haftası kapsamındaki söyleşiye 15 dakika geç gelince salondakiler tepki gösterdi. Mikrofonun başına gelir gelmez esprileriyle kütüphanecilerin gönlünü alan Erdoğan, sözlerine, “Bu kütüphane işinden ne olur, kütüphane kimin ilgisini çeker dediler. Ben de filmi onun için yaptım” diyerek başladı.

“KÜTÜPHANELER GENELDE SOĞUK, GICIK MEKANLAR”
Kütüphanelerin genelde “soğuk, gıcık mekanlar” gibi görüldüğünü ifade eden Erdoğan, “Buralarda sanki ‘Moby Dick’, Cervantes yok. Ben zaten yokum. Şahane kütüphaneler var, kimse gelmiyor. Peki niye buraları hayallerin başkenti yapmıyoruz. Verin çocuklarımızın eline boyaları, duvarlara resim yapsınlar. Yoksa olmuyor, olmayacak, kimse gelmeyecek” dedi.

KİTAP OKUYAN DAHA İYİ AŞIK OLUR

Neden kitap okumak gerektiğini insanlara anlatmak gerektiğini belirten Erdoğan, kitap okuyanla okumayanın farkını da, “Kitap okuyan da aşık olur, okumayan da. Kitap okuyan da ölür ölmeyen de ... Ama kitap okuyan bunları daha kaliteli yapar” sözleriyle özetledi.

Rahatsızlığı nedeniyle söyleşiye zaman zaman iştirak eden Akbağ da burada söze girerek, “Bilgisayar dediler, çoğumuz saatlerce başından kalkmadık. Ama gece okunan 20-30 sayfa kitabın yerini tutamadı” dedi.

“FİLM İÇİN YAPTIĞIMIZ KÜTÜPHANEYİ KULLANMADILAR”

Film için bir kütüphane oluşturduklarını, ancak çekimler bittikten sonra kasaba halkının burayı kullanmak istemediğini belirten Yılmaz Erdoğan, “Kütüphane matah bir şey olsa sürdürürlerdi. Yaptık, alsana ... Sürdürmeleri lazımdı, sürdürmediler” dedi.

KÖY MEYDANINDA KİTAP OKUYUN

Okuma bilincini aşılamanın yolunun “Ya bu millet bilmiyor diyeceğiz ya da zorlayacağız” demekten geçtiğini anlatan Erdoğan, salondaki kütüphanecilere de, “Evet kimse kütüphaneye gitmiyor, kitap okunmuyor, maaşınız kötü. Ama, Deli Emin televizyon götürdü, siz de götürün bir şeyler. Gidin köy meydanında yüksek sesle kitap okuyun. Duysun halkım” sözleriyle seslendi.

“BOŞ ZAMANLARDA KİTAP OKUNMAZ”

‘Boş zamanlarında’ kitap okuyanlara çok kızdığını dile getiren sanatçı, tepkisini, “Bazıları boş vaktinde kitap okuyormuş. Ben boş vakitte okunmak istemiyorum. Sanıyorum Balzac hiç istemez. Bir de vakit bulamayanlar var. Arkadaş atom fiziğiyle uğraşıyor ya” diye aktardı.

VİZONTELE TUUBA BİLETLERİ 2 MİLYONA

Filmin biletlerinin başlatılan bir kampanyayla 2 Nisan’dan itibaren 1 hafta süreyle sadece 2 milyon liradan satılacağını belirten Erdoğan, “Ama ben öğrencileri bilirim. Paramız yok dersiniz, kantinde 15 milyonluk çay içersiniz, sigarayı saymıyorum bile... Şimdi gelin izleyin bakalım filmi” diye konuştu.

‘KORSANLAR’ YÜZÜNDEN KİTAP YAYIMLAMIYORUM

Salondaki konuklardan birinin, “Niye kitap yazmıyorsun” demesi üzerine de Erdoğan, “Kim demiş kardeşim?” karşılığını verdi. Korsan kitap basanlara sinirlendiği için yazdıklarını yayımlamadığını anlatan Erdoğan, “Ben hırsızların endüstrisini kalkındırmak için kitap yazmam. Bakalım şu yasa uygulanıyor mu ona bakacağız. Yoksa ben yazdıklarımı internete veririm, oradan okur insanlar” dedi.

Erdoğan ve Akbağ’a daha sonra, filmlerinde kütüphanecilerin sorunlarını yansıttıkları için birer plaket sunuldu.