BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,78
ALTIN 2.969,01
HABER /  GÜNCEL

Deist ne demek Tarık Tarcan ateist mi oldu açıklaması

Deist nedir, deist ne demek soruları bir anda Tarık Tarcan'ın açıklamalarının ardından araştırılmaya başladı. Daha önce 2 kez Kuran'ı hatim ettim ama şimdi deist oldum diyen Tarık Tarcan ateist mi oldu sorusu akıllara takıldı. Peki deist nedir, ateistlik ile aynı mı desitler Allah'a inanır mı?

Abone ol

Deist ne demek, deistler Allah'a inanır mı yoksa ateist mi sorusu bir anda merak konusu oldu. Tarık Tarcan'ın artık deist oldum açıklaması sonrası desitlik nedir, deist kimlere denir ve denistlik ateist mi sorusu merak konusu oldu. İşte dehizm ve deistler hakkında merak edilenler...

DEİZM NE DEMEK: Latince'de tanrı anlamına gelen 'deus' kelimesinden türeyen Deizm tanrının evreni yarattığını fakat yaratılan düzenle direkt olarak bir iletişime geçmediğini öne süren inanç sistemidir.

Deizm her şeyin var oluş sebebini tanrı olarak açıklar, tanrının mükemmelliyetçiliğini kabul eder fakat kutsal vahiylerini ve müdahalesini reddeder. Buna göre Deizm her şeyin var oluş sebebini tanrı olarak açıklar, tanrının mükemmelliyetçiliğini kabul eder fakat kutsal vahiylerini ve müdahalesini reddeder. Deizm ayrıca inanç bilgisinin kaynağının vahiy olmadığını s öyler ve doğal dünyanın sebebi ve gözleminin, evrenin tek ve mutlak bir yaratıcısının olduğunu savunur. Deizm'i savunan kişilere Deist adı verilir.

DEİZM NASIL ORTAYA ÇIKTI: Deizm inancı özellikle Aydınlanma Çağı sırasında Britanya, Fransa, Almanya ve ABD'de popülerlik kazanmıştır. Deizm, Hristiyanlık aleminde yayılmaya başladı ve Deizm'e inanan Hristiyanlar Ortodoks mezhebi inancındaki Teslis, İncil ve mucize gibi öğrenme tekniklerini yok saydı.

Amerika Devrimleri ve Fransız İhtilali'nin de Deizm'in ortaya çıkmasındaki rolü büyüktür. Bu devrimlerin liderleri Deizm'in başlıca savunucularıdır.

DEİST KİME NEDİR: Deist kelimesi ilk olarak Pierre Viret'nin 1564 yılında kaleme aldığı Instruction Chrétienne en la doctrine de la foi et de l'Évangile (İnanç ve İncil doktrini üzerine Hristiyan öğretisi) eserinde geçer. Eser 1697 yılında tekrar basılmıştır. Kalvenizm'e inanan Viret, Deist kelimesinin yeni bir kullanım olduğunun altını çizmiş ve Deist kelimesini İtalyan sapkınlığının yeni bir türü olarak açıklamıştır. Viret, bir grup insanın tıpkı Yahudiler ve Türkler gibi bir çeşit tanrıya inandıklarını yazdı fakat evangelist ve havarilerin doktrinini önemsiz bir efsane olarak gördü. Viret'e göre Deistler reform sürecinde verilen özgürlük ve hakları yanlış yorumladı.

MODERN KÜLTÜRDE DEİZM NASILDIR: Günümüzde Deizm klasik ve modern formlarda varlığını sürdürüyor. Klasik Deizm evrenin mutlak bir tanrı tarafından yaratıldığını ve tanrının yarattığı evrene müdahale etmediğini savunan soğuk bir yaklaşımdır. Modern Deizm'de ise tanrının bazı olaylara müdahale ettiğini savunan ılıman yaklaşım ve tanrının hiçbir olaya müdahale etmediğini savunan soğuk yaklaşımlar mevcuttur. Bu ayrımlar Modern Deizm'i alt kategorilere ayırmıştır.

DÜNYA GENELİNDE HIZLA YAYILIYOR: Deizm bir yaratıcı ve doğal dünya arasındaki ilişkiyi ele alan ilahi bir teoridir. 17'nci yüzyıl Avrupası'nda ortaya çıkan Deizm yanlısı görüşler 18'inci yüzyılda Aydınlanma Çağı ile beraber doruk noktasına ulaşmıştır. Deizm dar dogmatizm ve şüphecilik arasında yer alıyordu.

ATEİST VE DEİZM ARASINDAKİ FARKLAR: Deizm fikrini savunan kişiler Ateizm'i reddeder. Fakat Deizm savunucuları birçokları tarafından Ateist olarak düşünülür. 17 ve 18'inci yüzyıllarda Deizm'in farklı formları bulunuyordu. İngiltere'de Deizm'i savunan kişiler Hristiyanlık karşıtları ve Hristiyan olmayan Teistler'den oluşuyordu.

Deistler insanoğlunun tanrının varlığını vahiy ve mucize ile değil doğayı gözlemleyerek ve sebeplendirerek bulabileceğini söyler.

Doğacılık ile ilintili olsa da Deizm evren ve yaşamın daha kudretli bir güç tarafından yaratıldığını savunur.

TARIK TARCAN KİMDİR: Tarık Tarcan, 14 Nisan 1958'de Bursa'nın Mudanya ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimimi Bursa'da tamamladı. Eğitim hayatı ile birlikte gelişen spor aşkı ve sporcu kimliği, onu spor akademisine yönlendirdi. Ancak okul için gittiğiİ stanbul'da, Vakko'nun mankeni olunca hayatının ve kariyerinin yönünü tamamen değiştirdi. Yurtiçi ve yurtdışında yüzlerce defile, yüzün üzerinde reklam filmi çevirerek ona farklı coğrafyalar, farklı iklimler ve farklı kültürlerle birlikte sinema dünyasının kapılarını da açtı. 

1984 yılında sinema serüveni başladı, Fahriye Abla filmiyle kamera karşısına geçti. Ondan sonra da çok sayıda sinema filmi ve TV dizisinde rol aldı. 1991 yılında zirvede olduğu yıllarda pırıltılı dünyaya veda etti. Tarık Tarcan kariyerine bu erken vedanın nedenini kısaca "kırgınlık" olarak açıkladı. Önce Antalya'ya yerleşti. Bir restoran işletmeye başladı. Ardından da doğal açıdan daha sakin olan Datça'ya geçti. Artık yılın büyük bir bölümünü Datça'nın cennet köylerinden birinde geçiriyor. Manken olarak kariyer yaparken bir yandan da eğitimini tamamlayıp fizyoterapist olan Tarık Tarcan, deniz tutkusundan da spor tutkusundan da hiç vazgeçmedi.