Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Meclis'te kabul edilen yasal düzenleme ile devletin eline geçti.
Abone olHükümet, ekonominin en önemli oyuncuları özel sektörün dış ekonomik ilişkilerinde etkin rol oynayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nu (DEİK) yasal zemine kavuşturdu. DEİK, bundan böyle özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip olacak ve ekonomi bakanlığı tarafından belirlenecek özel sektör kuruluşlarından oluşturulacak.
Farklı alanlarda önemli düzenlemeler içeren torba yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda dün akşam tasarının görüşülmesi sırasında hükümet verdiği son dakika önergesiyle, özel sektörün dış ekonomik ilişkilerini yürüten DEİK'in yapısını değiştirdi.
Önergeye göre, Ekonomi Bakanlığı, görev alanına giren konularla ilgili olmak üzere bakanlıklar, kamu kurumları, meslek kuruluşları, STK'lar, özel sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanların katılımı ile geçici çalışma grupları oluşturabilecek. Çalışma gruplarının ulaşım ve konaklama giderleri ise Ekonomi Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.
Önergeye göre ayrıca Ekonomi Bakanlığı'nın gözetimi ve denetimi altında özel sektörün dış ekonomi ilişkilerini yürütmek üzere, özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzel kişiliği sahip, bakanlıkça belirlenecek özel sektör kuruluşlarından Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) oluşturulacak.
DEİK ikili ekonomik ilişkilerini İş Konseyleri aracılığıyla yürütecek. DEİK ile İş Konseylerinin görev ve yetkileri, teşkilatlanma ve işleyişleri, organları, bütçeleri, yönetim ve denetimleri ile üyeliğe ilişkin esasları Ekonomi Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. DEİK bütçesi; Ekonomi Bakanlığı bütçesinden yapılacak yardımlar ile kurucu kuruluşların katkı payları, yıllık aidatlar, iş konseyi üyelik aidatları ve diğer gelirlerden oluşacak.
Önergenin gerekçesinde 1986'da kurulan DEİK'in 2023 hedeflerine ulaşılmasında stratejik bir konuma geldiği, mevcut yapısında köklü değişikliklerin kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Gerekçede, "değişiklikle, DEİK, TOBB TİM ve bunun gibi diğer sivil toplum kuruluşları ve iş adamı örgütleriyle temas ve faaliyetleri öncesinde ve sonrasında ilgili tüm kurumsal yapılar ile faaliyet gerekçelerini ve sonuçlarını daha etkin paylaşacak ve tüm paydaşlar DEİK'in palan ve programlarının yönetim ve denetiminde daha aktif yer alabileceklerdir. DEİK'in faaliyet planlaması ve yürütülmesinde Ekonomi Bakanlığı doğrudan etkili olacaktır." denildi.