BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  EKONOMİ

Dedesinin kemikleri sızladı!

Ethem Sancak Babayiğit olmayacağını açıklayan Mustafa Koç'u eleştiri yağmuruna tuttu

Abone ol

Yerli otomobil üretiminde ipler gerilmeye başladı. Hükümetin babayiğit arayışında Koç’ları hedef göstermesi sonrasında Mustafa Koç’un geçtiğimiz günlerde bir toplantıda yerli otomobil üretiminin şirket için intihar olduğunu açıklaması tartışmaların alevlenmesine neden oldu.

Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Kandilli Kulübü’nün toplantısında, yerli otomobil için ‘babayiğit’ beklentisine en net cevabı verdi. Yerli otomobil projesini üstlenmesi beklenen Koç, ‘Ticari bir intihar’ ifadesini kullanması sonrasında hükümeti kızdırdığı gelen yorumlar ile ortaya çıktı.

İlk açıklama Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den geldi. Ergün, yerli otomobil üretimindeki tartışmalara ilişkin, "Biz sektöre, 'Siz yapın biz önünüzü açalım' dedik ama senin oynamaya niyetin var mı yok mu? Hiç 'yerim dar, yenim dar' deme. Oynamaya niyetin yoksa başkası oynar" dedi.

Daha sonrasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’da konuya dair açıklama yaptı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: “Mustafa Koç bunları söylediyse Türkiye’ye karşı haksızlık etmiştir. Böyle bir şey yapmışsa Türkiye’ye karşı kendisi intihar etmiştir. Türkiye’nin nimetlerinden en iyi şekilde yararlanmış, Türkiye markasıyla holdingine değer katmış Koç’un söyleyeceği şeyler değil bunlar. Bu lafı söylediyse dedesini mezarında rahatsız etmiştir.Merak etmeyin..O intiharı yapmayacak başka babayiğitler bulunur.” dedi.

"HAZIRA ALIŞTINIZ"
Süreçte en ağır eleştiri ise bir dönem hayvancılık alanında Koç Holding ile ortaklığı olan Ethem Sancak’tan geldi. Sancak’ın dün Ali Kırca’nın Siyaset Meydan’ı programında Koç’u dedelerinin kemiklerini sızlatmakla suçladı.

AKParti’de “Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu’nun da üç isminden biri olan Ethem Sancak dün yaptığı açıklamada Koç’u hazıra konmaya alışmak ile itham ederken,
“ Milli tankımızı yapıyorlar, milli gemimizi yapıyorlar, bunlar onun tekelinde. Bunları yapmak otomobilden kolay değil. Ama burada bir kolaycılık var.
Tank yapınca alıcısı hazır..
TSK’ya satacaksınız parayı peşin alacaksınız gemi de ha keza…
Öbüründe pazara sunacaksınız, pazar yaratacaksınız.
Geleneksel eski sanayicilerimizin tarzı değil bu.
Onlar pazarı hazır bulmuşlar 80 yıldır.
Pazar olmayan yere pek yatırım yapmak istemezler.
Geleneksel sanayici kuşağın dışında bir yatırımcı gelecek.
Onlar daha cesur adımlar atacak.
Buradan da insanlar;
“Devletin gölgesinden sebeplenerek inşa edenlerle, tırnağıyla inşa edenlerin farkını görecek”… yorumunu yaptı.

ETHEM SANCAK KİMDİR?
Ethem Sancak 1958’de Siirt’te doğdu. İlk ve orta öğretimini Siirt’te tamamladı. 1975-1976 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Evli, üç çocuğu var.

TMSF tarafından düzenlenen ihaleyle Star gazetesini 5 milyon 150 bin dolara satın alan Kıbrıslı işadamı Ali Özmen Sefa ile Star'a ortak olarak medya sektörüne giren işadamı, Star gazetesi ve Kanal 24'ün satarak Ekim 2010'dan itibaren medya sektöründen tamamıyla çekilmiştir. Aydınlık Hareketi"nin yayın organını çıkaran gazetecilerin seçiminde rol almıştı.

Ethem Sancak; 1987 yılında Es Ecza Deposunu, 1989’da kozmetik ve ıtriyat alanında eczanelere hizmet sunacak Esko Itriyatı, 1993 yılında da Hedef Ecza Deposu’nu kurar. Ethem Sancak’ın önderliğinde; insan sağlığına ve güzelliğine değer katmak amacı ile hizmeti eczacının ayağına götürmeyi ilke edinen Hedef Ecza Deposu 2000’li yıllara gelindiğinde ilaç ve ıtriyat dağıtım ağını en uzak eczaneye iki saatten az sürede ulaştırma kapasitesine erişmiştir. Edirne’den Van’a dek en uzaktaki de dahil olmak üzere 23 bin eczaneyi her gün bir kez gerekirse eğer 18 kez bile ziyaret ederek diğer ecza sektörü rakiplerini geride bıraktı. 1992'de, Es Ecza deposunu bıraktı, Hedef Ecza Deposu'nu kurdu. lliance Unichem le stratejik ortaklık yaparak hisselerinin yüzde 25 ini 66 milyon dolar sattı. 2 sene sonra Alliance Anichem ek olarak Hedef Ecza’nın yüzde 25 hissesini daha aldı.

Bu satıştan gelen parayı Türkiye’nin geleceği olarak gördüğü tarım ve hayvancılığa yatırım yapma kararı alan Ethem Sancak Koç ve Ata Grubu ile Urfa da Koç-Ata-Sancak Çiftliğine ortak oldu ve yönetim kurulu başkanı seçildi. Bu ortaklıktan çıktıktan sonra Sancak en son Şubat 2013’te yaptığı açıklamada bu yıl içinde hayvancılık cephesinde 5 milyar dolarlık hayvancılık projesi olduğunu açıkladı.

2003 yılında UCP(United Companies of Pharmacists) ile ortaklık gerçekleştirerek, Mısır’da pazar lideri konumuna ulaşır. 2007 ‘de ise Afrika’nın en önemli ilaç pazarlarından biri olan Cezayir’de lider grup Hydrapharm Spa’nın çoğunluk hissesini satın alarak Afrika’nın kapısını aralar. Alliance Boots’un Doğu Arupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika pazarlarından sorumlu İcra Kurulu üyesi olan Sancak Ukrayna, Kazakistan, Gürcistan ve Romanya ile görüşmelerini sürdürmektedir. Ethem Sancak ayrıca 2004-2010 yılları arasında Türkiye Ecza Depocuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak da görev yapmıştır.

Modern bilimin kuruluşunda İslam medeniyetinin payını tüm dünyaya tanıtan Prof. Dr. Fuat Sezgin ile birlikte 2010 yılında kurmuş olduğu Fuat Sezgin İslam ve Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Sancak aynı zamanda birçok sivil toplum kuruluşu ve vakfın da yönetiminde yer almaktadır. 2007 – 2008 yılları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı olarak görev yapmış olan Sancak, şu anda İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, TEGV Yönetim Kurulu Üyesi, ERG Yürütme Kurulu Üyesi, TESEV Mütevelliler Kurulu üyesi olarak bir çok sivil toplum kuruluşunda da aktif görev almaktadır. Sancak Forbes listesine göre Türkiye’nin zengin 43'üncü insanı.

Günümüzde halen aktif olan şirketleri ve faaliyetleri devam etmektedir. Ayrıca Okan Üniversitesi Danışma Kurulu üyesidir.