BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,36
ALTIN 2.838,77
HABER /  GÜNCEL

Davutpaşa DERS OLDU

Çalışma Bakanlığı, İstanbul'daki işyerlerini denetlemek için harekete geçti.

Abone ol

Çalışma Bakanlığı, İstanbul'daki işyerlerini denetlemek için harekete geçti. 800 müfettiş, denetlenmedik tek bir işyeri bile bırakmayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, 90 müfettişle İstanbul'daki iş yerlerini denetlemeye başladıklarını belirterek, denetimler sonucunda kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınacağını bildirdi.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre İkitelli ve Topkapı'daki sanayi sitelerinde başlayan teftişin, İstanbul genelinde devam edeceğini belirten yetkili, “İstanbul'daki bütün iş yerlerine gireceğiz. Sokağa gireceğiz, başından sonuna kadar hiç atlamadan tarayacağız. Hiç şansları yok. 25 Şubattan itibaren de yaklaşık 800 müfettiş ile Marmara Bölgesi'ndeki iş yerlerinin denetimi başlayacak” dedi.

“KAPILAR KAPANACAK, İŞÇİLER SAYILACAK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üst düzey yetkilisi bir kişinin, günde ancak bir iş yerini denetleyebildiğini, müfettişin bir iş yerine girince bütün kapıları kapatacağını, iş yerindeki mevcut kişileri sayarak, bordrolarını isteyeceğini söyledi. Üst düzey yetkili karşı çıkan iş yerleri olacağını, müfettişlerin tepkilerle karşılaşacağına işaret ederek, “Şu anda büyük bir operasyon yapılıyor. Kolay bir hadise değil. Ama sonunda ortaya müthiş bir kayıt dışılık çıkacak” diye konuştu.

Denetim sonucunda bir iş yerinin kuruluşundan bugüne kadar olan bütün evrak ve muhteviyatının rapora dönüşeceğini ifade eden yetkili şöyle konuştu:

“Müfettişler, çalışanların sigortasına bakacak, primine bakacak, geçmişine bakacak, onunla ilgili tutanak tutacak. Prim borçlarına, iş yeri bilgilerine, her şeye bakacak. Yani bu mutat bir denetim değil, bu binlerce, on binlerce rapor anlamını taşır. Her bir raporun 10-20 sayfa tuttuğunu düşünün, bu kolay bir süreç değil.”

HAPİS CEZASI DA VAR

Kurallara uygun olmayan iş yerleri hakkında 4857 sayılı İş Kanunu, 506 Sosyal Sigortalar Kanunu ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümleri uyarınca cezai müeyyide uygulanacağı bildirildi.

Cezalar 80 YTL para cezasından başlayıp iş yeri kapatmaya kadar gidebilecek.