Türkiye'nin Brüksel'de mülteciler için sunduğu talepler doğrultusunda müzakere edilen taslak metni ele alan AB liderleri, Davutoğlu'ndan 17 Mart'a kadar süre istedi.
Abone olTürkiye ve AB, mülteci krizini çözmek için önceki akşam ve dün bir kez daha Brüksel’de bir araya geldi. Zirvede Türkiye, sorunun çözümü için 6 öneri getirdi. Krizin çözümünde taraflar yeni bir planın ana hatları üzerinde uzlaşmaya varırken, detaylar için 17 Mart'ta yeniden bir araya gelme kararı aldı.
AB'yi göç krizini hafifletme konusunda yeterli ve somut önlem almamakla eleştirilen Türkiye, “son şans” olarak görülen AB-Türkiye Zirvesi’nde Brüksel’i zorda bırakan bir hamle yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, göç krizini çözme amacıyla oldukça radikal unsurlar içeren ve tüm taraflarca kabulü oldukça zor olan bir dizi öneri getirdi. Öneriler ‘Türkiye’nin
yapması gerekenler’ ve ‘AB’nin atması gereken adımlar’ olarak 11 noktada toplandı. Türkiye ilerlemelerin aylık olara değerlendirilmesini talep etti.
‘TAM ANLAŞMAYA VARILMADI’
Reuters ajansına konuşan bir yetkili, AB liderlerinin Türkiye’nin sunduğu plan hususunda görüş birliği sağlayamadığını kaydetti. Adı açıklanmayan AB yetkilisi, “Birçok ülke planı çok beğendi ama çok kısa bir hazırlık süresi olduğu için bu gece kabul edilemeyecek” dedi.
ZİRVENİN ARDINDAN AÇIKLAMA
AB Liderleri Zirve'nin ardından Türkiye'nin teklifini değerlendirmek için önümüzdeki hafta bir kez daha bir araya gelme kararı aldı. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk teklifleri bir sonraki safhaya taşımak ve Türk tarafıyla ayrıntılar üzerinde çalışmak için 17-18 Mart'ta bir araya gelme kararı alındığını belirtti. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ise sosyal medya hesabından ilerleme kaydedildiğini duyurdu.
"BATI BALKANLARDAKİ ROTALAR ARTIK KAPANMIŞTIR"
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Avrupa'ya düzensiz göçün olduğu günler artık bitmiştir. Batı Balkanlardaki rotadan geçişler artık kapanmıştır" dedi.
Tusk ayrıca 'Başbakan Davutoğlu ile korumaya ihtiyacı olmayan tüm göçmenlerin Türkiye'ye dönüşü konusunda mutabık kaldık' dedi.
Juncker ise 'Prensipte Türkiye ile anlaştık. Türkiye, Yunan adalarında bulunan tüm illegal göçmenleri geri alacak.' dedi.
MERKEL: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin AB’ye sunduğu öneriler paketini memnuniyetle karşıladıklarını ancak bunun ayrıntılarını ele almak için bir hafta kadar zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Merkel, AB-Türkiye Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı krizinin çözümü ve Türkiye ile AB arasında işbirliğinin güçlendirilmesi için Türk tarafının yaptığı son önerileri değerlendirdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından gündeme getirilen önerileri zirvede ele aldıklarını belirten Merkel, “Türkiye’nin AB’ye sunduğu önerileri büyük memnuniyetle karşılıyoruz ancak gelecek hafta yapılacak AB zirvesine kadar zamana ihtiyacımız var. Birçok AB ülkesinin parlamentolarına danışması gerekiyor” dedi.
AB devlet ve hükümet başkanlarının 17-18 Mart'ta Brüksel’de zirvede bir araya geleceklerini hatırlatan Merkel, bu zirveye kadar Türkiye’nin önerilerinin detayları üzerinde görüşmeler yapılacağını kaydetti.
AB ÜYELİĞİ BUGÜNÜN GÜNDEMİNDE YOK
Merkel ayrıca, "Türkiye'nin AB üyeliği bugünün gündeminde yok. Ankara ile stratejik ortaklık hayati öneme sahip.Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili yeni fasılları açmak Kıbrıs'ın direnişi yüzünden zor olacak." dedi.
Merkel, önerinin temel noktalarını desteklediklerini ve hızlı bir şekilde müzakere etmek istediklerini de sözlerine ekledi.
Hollande Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’ye yapılan 3 milyar euroluk yardımın, sığınmacı krizinin devam etmesi halinde artırılabileceğini söyledi.
TÜRKİYE’NİN VAATLERİ
- Yunan adalarına Türkiye’den giden tüm kural dışı göçmenleri, Türkiye’nin uluslararası hukuk bağlamındaki mevcut yükümlülüklerine zarar getirmeyecek şekilde hızlı şekilde kabul etmek. Geri kabul süreci geçici bir dönem için ve sadece insani amaçlı olarak yapılacak.
- Geri kabul sürecini kolaylaştırmak amacıyla Yunan hükümetiyle anlaşmaya vararak Midilli, Sakız, Leros, İstanköy ve Sisam adalarında irtibat memuru bulundurmak.
- Bu amaçlara ulaşabilmek amacıyla ikili anlaşmalar da dahil olmak üzere ilgili tüm idari ve yasal düzenlemeleri devreye sokup etkili şekilde uygulamak.
- Yük paylaşımı kapsamında Yunan adalarından alınacak her kural dışı göçmene karşılık Türkiye’den bir Suriyeli mülteciyi AB ülkelerine yerleştirilmek.
- Türkiye tarafından sunulan projelerin etkili şekilde uygulanması ve Suriye içinde insani açıdan güvenli bölge oluşturma amaçlı ortak girişimlerde AB üyesi ülkelerle işbirliği içinde hareket etmek.
AB’DEN İSTENENLER
- Yunan adaları mültecilerden tamamen arındırılacak. Sadece belli bir tarihten sonra geçiş yapanlar kabul edilecek. Tarih sonradan belirlenecek.
- Geri kabul süreci kaynaklı masraflar karşılanacak.
- Türkiye ile AB arasında 29 Kasım’da yapılan zirvede alınan karar bağlamında Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi’ne girişte uygulanacak vize muafiyeti en geç Haziran 2016 sonunda devreye sokulacak.
- Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin “1’e karşı 1” formülü bağlamında her ay AB ülkelerine yerleştirilmesi.
- Yeni müzakere başlıklarının açılması kararı için hazırlık yapılacak.
- Suriyeli mülteciler için hazırlanan 3 milyar Euro’luk kaynağın transferi hızlandırılacak. Bu kaynağa ek olarak 2018 sonuna kadar 3 milyar Euro tutarında ek kaynak oluşturulacak.