Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın 'İstifamı Başbakan'a sunacağım' açıklamasıyla ilgili ilk yorum geldi.
Abone olTürkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın dün yaptığı istifa açıklamasını konuşuyor.
Yıldız, dün TBMM'deki bütçe görüşmelerinde kendisini istifaya davet eden muhalefet milletvekillerine yanıt vererek, "Soma kazasının ardından Bakanlar Kurulu'na istifamı sundum. Bir kez daha Başbakanımla paylaşacağım" demişti. Davutoğlu'ndan konuyla ilgili açıklama Avustralya'da geldi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avusturya Sofitel Otel'de B-20 üyeleri ve G-20 ülkelerinden üst yöneticilerinin katıldığı toplantı sonrası basın toplantısı düzenledi.
"Bakanların performansı, istifa edip etmeyecekleri muhalefetin işi değildir" diyen Davutoğlu şunları söyledi:
"Sayın Taner Yıldız'ın Enerji Bakanlığı döneminde neler yapmış olduğunu, şimdi başbakan, geçmişte kabine arkadaşı olarak bilen benim. Seçimlerde yenilgi ardına yenilgi yaşamaları sonrasında niye kendilerinin etik davranış sergilediklerini sorgulamak lazım.
Türkiye’nin enerji politikaları konusunda son yıllarda ne kadar büyük bir hamle yapmış olduğunu bir çok uluslararası forumda Türkiye'nin enerjinin kilit oyuncusu olarak görüldüğünü
Orada ihmali kimin vardır kimin yoktur, bunları bizzat ermenek'e giderek alanda takip ettim. Hem ankara'da yoğun brifingler aldım. Bunun dışında iş güvenliğiyle alakalı reform paketini açıkladık. Kimin orada ihmali olduğunu benden daha iyi takdir edecek kimse yok. Enerji bakanımızın verdiği cevap, siyasi etik içinde verilen cevaptır. atılacak adımlarla ilgili takdir yetkisi bize aittir."
Davutoğlu'nun basın toplantısında diğer gündem maddelerine ilişkin yaptığı açıklamanın öne çıkan bölümleri ise şöyle...
ABD'NİN SURİYE POLİTİKASI DEĞİŞİYOR MU?
ABD'nin Suriye politikası değişiklği ile ilgili haberlerin sorulması üzerine "Yarın Obama ile görüştüğümüzde bu konuyu ele alacağız. Ben de haberi okudum ve bu doğru bir yaklaşımı yansıtıyor. Biz başından beri entegre çözümü önerdik. Suriye'deki sorun sadece, törör ve siyasal bir sorun değildir. Özellikle son aylarda IŞİD'in açtığı tehditten dolayı bir odaklanma söz konusu. IŞİD bizim içinde büyük tehdit, ama bundan önceki yıllarda IŞİD yoktu. Bunlar neden ortaya çıktı. Esad'ın oluşturduğu istikrarsızlık ortamından faylanarak çıktılar. Eğer burada çözüm bulunmazsa IŞİD gider başka bir terör örgütü gelir" dedi.
TÜRKİYE'YE DÖNER DÖNMEZ...
Kalkınmayı destekleyebilmek açısından Dünya ticaretinde en geniş kapsamlı şekilde ele alacağız. Türkiye küresel alanda her zaman ciddi çabalarla ekonomik alanda katkılar sağlayacağız. Tabi biz buraya çok hazırlıklı geldik. Küresel alanda yüzde 2 başarı sağlamak adına yenilikler yapacağız. Türkiye'ye döner dönmez makro ve mikro ekonomik reformlara yer vereceğiz.
Türkiye'nin gelecek seneki ekonomik planlamasını konuşacağız. Yarın liderler arasında özel oturumlar olacak. Küresel ekonomiyle ilgili sorunları tartışma imkanı bulacağız. Fırsat alanlarında bütün tartışmaları da ele alacağız.
ÇOK CİDDİ REFORMLAR YAPILMALI
Hala dünya çok kapsamlı bir kriz anaforunda. Bunu aşabilmek için çok ciddi reformlar yapılmalı. Bu kapsamlı soruna kapsamlı bir yanıt verme sorumluluğu ile karşı karşıyayız. G 20 bir istişari forum. Burada alan kararlar dünya ekonomisini yönlendiren normları ortaya koyuyor. Kalkınmayı destekleyebilmek açısından ticaret konusunu gündemde tutacağız. Sosyal sorunların çözümünde reel sektöre duyulan ihtiyaç söz konusu. Bizim burada öne çıkaracağımız konulardan biri de kobiler.
Her zirvede gündem dışında siyasi sorunlar nelerde onlarda ele alındı. Geçen sene kimyasal saldırı söz konusuydu ve İran ele alınmıştı. Aslında biz bunun prensip olarak soğru olduğu kanıtındayız. Nihayetinde bugün siyasi güven yoksa iş dünyasında istikrar çok zordur.
"EKONOMİK SORUNLAR SİYASİ SORUNLARDAN AYRILAMAZ"
G-20 ekonomik bir zirvedir ama şimdiye kadar ekonomi dışında önemli siyasi konular da konuşuldu. Bu sene de konuşulacaktır. Biz prensipte bunun doğru olduğunu düşünüyoruz. Dünya üzerindeki hiç bir ekonomik sorun siyasi sorunlardan ayrılamaz. Bazı ülkeler G 20'nin daha teknik ve finansal bir zirve olarak kalması gerektiğini söylüyor, bizim gibi bazı ülkeler de siyasi sorunların da ele alınmasını istiyor. Ama her halukarda siyasi sorunlar burada konuşuluyor. Bu arada yeni bir format yok ama biz Türkiye olarak önümüzdeki dönemde özellikle enerji konusunun işlenmesini istiyoruz.