Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarım asrı geçen Kıbrıs sorununda 'çok kritik' bir aşamaya gelindiğini belirtti.
Abone olDavutoğlu, "Kritik bir eşikteyiz. Eğer güçlü bir siyasi irade sergilenirse Kıbrıs'ta uzun zamandır hazırlanan barış imkanı doğar." dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nabi çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Bakanlıktaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki bakan, başta Kıbrıs olmak üzere gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. İki tarafın temsilcileri Kıbrıs'ta görüşürken kendilerinin bundan sonra atılacak adımlar noktasında önemli istişarelerde bulunduklarını kaydeden Ahmet Davutoğlu, "Kıbrıs müzakereleri çok kritik bir aşamaya geldi. Beklentilerin ardından şu ana kadar anlamlı bir müzakere başlayamamıştı. BM Genel Kurulu'nda Rum ve Türk müzakerecilerin karşılıklı olarak Atina ve Ankara'yı ziyaretleri konusunda mutabık kalmıştık. Bu, son 50-60 yıllık kriz döneminde ilk defa KKTC temsilcisinin Atina'yı, Güney Kıbrıs Yönetimin temsilcisinin de Ankara'yı ziyareti, önemli psikolojik bir eşiğin aşılmasını sağladı." şeklinde konuştu.
4 Kasım tarihinde Ada'daki iki liderin bir araya gelmesinin planlandığını ifade eden Davutoğlu, bu ayı Kasım'da yapılacak liderler görüşmesine yoğun bir hazırlık ayı olarak değerlendireceklerini kaydetti. Görüşmeler öncesinde kendisinin de Ada'ya gideceğini ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Kritik bir eşikteyiz. Eğer güçlü bir siyasi irade sergilenirse Kıbrıs'ta uzun zamandır arzulanan barış imk'nı doğar." sözlerine yer verdi.
ADA'DA PLANLI ÇÖZÜM PAKETİ İÇİN REFERANDUM
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise Kıbrıs Türk halkının 50 yıldır Kıbrıs sorunu ile yaşadığına dikkat çekerek, "Hiç hak etmediği bir statüye mahkum edildi. Bunu aşmanın bu konuyu bitirmenin zamanı geldi. Kıbrıs Türk halkı artık dünya ile bütünleşmeli.'' sözlerine yer verdi. Mart 2014 tarihini bir hedef olarak koyduklarını ifade eden Nami, kapsamlı çözümle ilgili Ada'da referandum gerçekleştireceklerini kaydetti. Kapsamlı çözümü mutlaka hayata geçirmek istediklerini kaydeden KKTC Dışişleri Bakanı ''Müzakerelerde oldukça önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bunların üzerine yeni yakınlaşmaları inşa ederek, sene sonuna kadar kapsamlı çözüm planını her iki tarafın da mutlaka oluşturması gerekir. Ondan sonraki bir iki ayda da kapsamlı çözüm planını kendi halklarına anlatarak mreferanduma gitmeleri gerekir. Bu iş artık 50 yılı aşmamalıdır." dedi. Bu sürecin atıl kalması durumunda da Dışişleri Bakanı Nami, dünyanın durup Kıbrıs'ta artık ne yapmalı sorusuna farklı bir cevap üretmesi gerektiğini kaydetti.