Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bizim arzumuz, idealimiz, vizyonumuz Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, Azerbaycan ile Ermen...
Abone olDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bizim arzumuz, idealimiz, vizyonumuz Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözülmesidir” dedi.
Bakan Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Pera Palas Otel’de bir araya geldi. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından Davutoğlu ve konuk bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Bakan Ahmet Davutoğlu, Hague ile yaptıkları görüşmede P5+1 İran görüşmelerini de ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu, süreci desteklediklerini belirterek, “Daha önce de olduğu gibi bölgede nükleer silah istemiyoruz ancak barışçıl amaçlı nükleer teknolojiye sınır getirilmesini de istemiyoruz. Bu 2 temel prensip içerisinde Türkiye her zaman P 5+1 ile İran arasında yürütülen müzakerelere katkı sağlamıştır. Ev sahipliği yapmıştır. Bundan sonra da ne gerekiyorsa bunu yapmaya hazırdır. Bugünkü görüşmelerde alınan neticeleri de Pazartesi günü Sayın Cevat Zarif ( İran Dışişleri Bakanı ) ile İran’da ele alma imkanı bulacağım" dedi.
İngiltere’nin, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği konusunda verdiği desteğe müteşekkir olduklarını belirten Davutoğlu, bu konuda İngiltere ile çok daha derinlikli müzakere içerisinde olmaları gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, muhalefet liderlerini Cenevre-2 Konferansı’na katılımları konusunda her zaman teşvik ettiklerini belirterek, “Ayrıca koalisyonun genişletilmesi özellikle Kürt grupları bünyesine alması için çağrılarda bulunduk. Son derece pozitif bir kongre topladılar. Hem Cenevre-2’ye katılım kararı aldılar hem de Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ni üye sayısını 3’ten 11’e çıkararak bünyelerine katıp geniş tabanlı bir müzakere heyeti oluşturma konusunda olağanüstü bir adım attılar" diye konuştu.
Londra-11 toplantısında alınan kararlar çerçevesinde aslında 11 ülkenin ciddi çabalar sarf ettiğini belirten Davutoğlu, "Sayın Kerry ile görüştük. Yarın ve yarından sonra da Sayın Putin ve Sayın Lavrov ile görüşeceğiz. Daha sonra da ben Pazartesi günü İran’da başta Cevat Zarif olmak üzere İranlı yetkililerle görüşeceğim" dedi.
“CENEVRE-2 TARTIŞMALARI SURİYE REJİMİNİN İŞLEDİĞİ SUÇLARI GÖZARDI ETMEMİZE SEBEP OLMASIN"
Bakan Davutoğlu, Türkiye olarak her türlü diplomatik inisiyatife her zaman destek verdiklerini ancak Mayıs ayından bu yana yılan hikayesine dönecek şekilde konferanstan sürekli bahsedildiğini ve beklenti oluşturulduğunu, bu beklenti olumlu yönde bir neticeye dönüşmediği sürece de Suriye halkı açısından büyük hayal kırıklıklarına yol açtığını dile getirdi. Davutoğlu, “Çünkü aynı dönemde Suriye rejiminin çok daha yüksek miktarda silahlarla desteklendiğini, dışardan gelerek rejimin yanında çalışan milis sayısının arttığını ve Suriye rejiminin hem alanda son dönemde bombalamayı artırdığını hem de Suriye halkını ve muhalifleri cezalandırmak üzere Şam’da bir açlık stratejisi uyguladığını yani ablukayla onları susuz, ekmeksiz, yiyeceksiz, ilaçsız bırakmak suretiyle tam bir insanlık suçu işlediğini görüyoruz. Yani Cenevre-2 ümit doğurdukça bu Suriye rejimi tarafından kendi baskı politikalarına ve insanlık suçlarına bir zemin gibi değerlendiriliyor Bunun engellenmesi lazım. Onun için bir an önce Cenevre-2’nin toplanması netice alınacaksa en kısa sürede alınması lazım. Bu yönde de Cenevre-2 toplantı takviminin Suriye rejiminin insanlık suçlarını devam ettireceği bir zaman dilimi olarak kullanmasına izin verilmemesi lazım. Önümüzdeki haftalarda bu konudaki çalışmalarımızı yoğunlaştırıp Cenevre-2’nin olacaksa bir an önce olması ve netice alınması yönündeki çabalarımızı artıracağız. Ancak bu Cenevre-2 tartışmalarının Suriye rejimini şu anda işlemekte olduğu insanlık suçlarını göz ardı etmemize sebep olmaması lazım” ifadelerini kullandı.
"ARZUMUZ TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİ"
Bakan Davutoğlu, toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir basın mensubu Davutoğlu’na, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılmak için Ermenistan’dan gelen daveti hatırlatarak, “Bir süredir askıda olan Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin yeniden canlanması için bir adım atılacak mı?" diye sordu. Davutoğlu, “Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 12 Aralık’ta Erivan’da yapılacak toplantısıyla ilgili davet rutindir" dedi. Bütün üyelerin bu toplantıya çağırıldığını kaydeden Davutoğlu, bu davetin çok özel ve farklıymış gibi yansıtılmaması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, “Bizim arzumuz, idealimiz, vizyonumuz Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözülmesi ve bir an önce barışçıl bir çözümle Güney Kafkasya’ya daimi ve kalıcı bir barışın gelmesi. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yaparız, hangi adımı atmak gerekiyorsa atarız” dedi.
Rusya’da tutuklu bulunan Greenpeace üyesi Gizem Akhan’la ilgili bir soruya da karşılık veren Gül, “Bütün diğer vatandaşlarımız gibi Gizem Hanım’ın bir an önce hukuki sürecin tamamlanıp ülkemize dönmesi yolundaki çabaları sürüyor. Bizzat Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a gönderdim. Tutukluluk şartları, talepleri ve hukuki süreçle ilgili bütün bilgileri aldık. Bu konuyu Rusya ziyaretinde de ele alacağız” diye konuştu.
(İHA)